• Op zondag 23 februari vinden de verkiezingen in Duitsland plaats.
  • Naar verwachting komt er een brede coalitie van de christendemocratische CDU/CSU en de sociaaldemocratische SPD.
  • De nieuwe regering erft hoe dan ook een economie die het zwaar heeft.
  • Lees ook: Economie Duitsland krimpt in 2024: exportmotor heeft het zwaar.

Duitse kiezers gaan aanstaande zondag op 23 februari naar de stembus. De parlementsverkiezingen vinden plaats op een moment dat het economische landschap vol uitdagingen zit. De nieuwe regering staat voor de haast monumentale taak om de economische groei in tijden van geopolitieke spanningen weer aan te zwengelen, na twee achtereenvolgende jaren van krimp.

De huidige prognoses van de Europese Commissie wijzen op een bescheiden economische groei van 0,7 procent in 2025, een lichte opluchting na de neergang in 2023 en 2024.

Zelfs dit fragiele herstel is echter onzeker, gezien de huidige tegenwind op het gebied van handel en investeringen. De verkiezing van Donald Trump in de VS brengt daarnaast extra risico’s met zich mee, zeker als hij zijn geplande handelsoorlog met de EU doorzet.

Trump als nieuwe uitdaging voor de economie

“De exportsector had het al moeilijk, maar de verkiezing van president Trump in de VS heeft een slechte situatie misschien alleen maar erger gemaakt”, geeft econoom Theo Smid van kredietverzekeraar Atradius aan in een woensdag verschenen analyse over de Duitse economie.

De dreiging met importheffingen kan ook de Duitse auto-industrie raken die het toch al zwaar heeft. auto's. Trump schermt daarnaast ook met hogere importtarieven voor staal en aluminium.

Volgens berekeningen van Oxford Economics zou een mogelijk Amerikaans tarief van 10 procent op import uit de Europese Unie de Duitse economische groei dit jaar met 0,3 procentpunt kunnen afremmen. “Dat kan genoeg zijn om de Duitse economie dit jaar tot bijna nul procent groei te laten dalen", aldus Smid van Atradius.

De stemming in het bedrijfsleven weerspiegelt de heersende somberheid. Uit een enquête van Atradius bllijkt dat slechts 14 procent van de meer dan 470 Duitse bedrijven een verbetering van perspectieven verwacht in 2025. Een significante 32 procent voorziet een verdere daling, terwijl meer dan de helft geen verandering verwacht.

Onzekere uitkomst Duitse verkiezingen

De volgende Duitse regering zal hoogstwaarschijnlijk bestaan uit een alliantie tussen centrumrechtse en centrumlinkse facties. De conservatieve CDU/CSU leidt momenteel in de peilingen, maar zal een partner nodig hebben, zoals de sociaaldemocratische SPD of de Groenen. De zetelwinst van kleinere partijen, zoals de FDP en de radicaal-rechtse AfD, kunnen de coalitiebesprekingen bemoeilijken.

De vraag is of er substantieel vernieuwend beleid kan komen, als de coalitiepartners politiek gezien vrij ver van elkaar afstaan. Hoewel er brede steun is voor het verlagen van de energiekosten, blijft de overgang naar groene energie omstreden.

Veel aandacht zal uitgaan naar een mogelijke hervorming van de zogenoemde schuldenrem, die bepaalt da het Duitse begrotingstekort maximaal 0,35 procent van het nationaal inkomen mag bedragen. Een dergelijke hervorming zou essentiële overheidsinvesteringen mogelijk kunnen maken.

“Over het algemeen verwachten we dat de economie het dit jaar moeilijk zal hebben, met een maximale groei van 0,4 procent”, zegt Smid va Atradius. ”

Een optimistischer scenario is dat de nieuwe coalitiepartners hun meningsverschillen opzij zetten om een hervormingsgezinde regering te leiden, die tegemoet komt aan de behoefte naar fundamentele veranderingen van het Duitse bedrijfsleven.

LEES OOK: Duitsland kan na verkiezingen meer investeren in wegen, treinen én digitale infrastructuur: daarvoor moet ‘schuldenrem’ wel worden versoepeld