Aegon biedt klanten met een woekerpolis een vergoeding aan. Stichting Koersplandewegkwijt is enthousiast, maar stichting Woekerpolisproces vindt juist dat Aegon veel te weinig wil uitkeren.

Aegon maakte vanochtend bekend dat het de 580.000 klanten met een woekerpolis bij de verzekeraar gaat compenseren. Het gaat om mensen met een Koersplan-polis van Aegon of een polis met min of meer dezelfde voorwaarden van Spaarbeleg.

Het probleem rond deze polissen was de overlijdensrisicoverzekering waar veel te veel kosten in verwerkt waren.

Wat precies de hoogte van de compensatie is, hangt geheel af van de polis. Godfried Sippel van Stichting Koersplandewegkwijt, die de verzekeraar bevocht tot aan de Hoge Raad, is in elk geval tevreden. “Je kunt niet meer spreken van een woekerpolis. Een betere compensatie zit er niet in”, zegt belangenbehartiger Sippel woensdagochtend tegen de NOS.

Overigens zijn de leden van de Stichting zelf al gecompenseerd na een uitspraak van de Hoge Raad. De huidige compensatie die Aegon aanbiedt, is voor gedupeerden die niet bij de Stichting waren aangesloten.

Niet iedereen vindt compensatie genoeg

Stichting Woekerpolisproces, een andere groep die tegen Aegon strijd, is allerminst tevreden. Peter Lijesen van de stichting maakte bekend dat het een nieuwe rechtszaak tegen Aegon begint, omdat de aangeboden compensatieregeling voor de mensen die niet waren aangesloten bij de stichting Koersplan-de-weg-kwijt in zijn ogen veel te laag is.

Volgens Lijesen moet Aegon op basis van de uitspraak van de Hoge Raad een bedrag van 1000 tot 1500 euro per polishouder vergoeden. Dat komt voor de restgroep uit op ongeveer 1 miljard euro. "Aegon betaalt nu 150 à 200 miljoen euro, een vijfde van wat het volgens de Hoge Raad zou moeten zijn.''

Aegon verkocht veel woekerpolissen

Aegon was een van de financiële partijen die erg actief was in het verkopen van woekerpolissen. Er wordt tussen verzekeraars en stichtingen die gedupeerden vertegenwoordigen al jaren onderhandelt en gestreden over compensatieregelingen.

Bijna alle verzekeraars hebben inmiddels al compensatie aangekondigd, maar dat betekent niet dat de strijd gestreden is. Overigens zijn er nog miljoenen Nederlanders met een woekerpolis, zo schrijft Z24-columnist Paul van de Kwast in zijn column.

De strijd tussen verzekeraars en gedupeerden gaat dus door. Een strijd die niet alleen wordt gevoerd in de rechtszaal, maar ook op internet. Zo maakte Drukwerk-voorman Harry Slinger in 2012 onderstaande clip waarin hij Aegon de oren wast.

Lees ook

Woekerpolis oversluiten: let op de kosten

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl