De gedwongen verkoop van woningen waarbij een beroep is gedaan op de NHG-garantie is voor het grootste deel veroorzaakt door scheidingen en e werkloosheid.

Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning (WEW), die de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verstrekt. Wie een hypotheek met NHG-garantie heeft afgesloten kan bij gedwongen verkoop voor een eventuele restschuld een beroep doen op het garantiefonds.

Afgelopen jaar werd in 65 procent van de gevallen waarbij een verliesdeclaratie is ingediend een relatiebeëindiging als oorzaak opgegeven. In 17 procent van de gevallen betrof het werkloosheid.

Daling huizenprijs, meer hypotheken onder water

Het aantal gedwongen huizenverkopen is vorig jaar opnieuw gestegen. In totaal moesten 4522 huishoudens een beroep doen op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), een toename van meer dan een kwart (27 procent) ten opzichte van 2012.

De toename werd volgens de stichting veroorzaakt door de prijsdaling van woningen, de groei van de werkloosheid en het aantal echtscheidingen. Door de prijsdaling werd bij meer huizen de marktwaarde van de woning lager dan de hypotheekschuld.

Het gemiddelde verlies per woning liep in 2013 met 11 procent op tot 38.877 euro.

Minder executieveilingen

Vorig jaar kon 79 procent van alle verliezen van de voormalige huizenbezitters worden kwijtgescholden, vergeleken met 75 procent in het voorgaande jaar. Bij relatiebeëindiging was dat zelfs 93 procent, aldus WEW.

Volgens de stichting worden steeds minder huizen, die gedwongen moeten worden verkocht, via een veiling van de hand gedaan. In 2013 ging het nog maar om 7 procent tegen 13 procent in het jaar daarvoor. Een veiling levert namelijk een hoger verlies (ruim 20.000 euro) op dan een onderhandse verkoop via een makelaar.

164 miljard gedekt via NHG

Ondanks het toegenomen beroep op de garantieregeling, verwacht de Stichting achter de NHG niet dat een beroep gedaan moet worden op extra financiering via de overheid.

In totaal was er eind 2013 voor een bedrag van 164 miljard euro aan hypotheken gedekt via de NHG-garantie. De buffer van de Stichting WEW om verliezen op te vangen bedroeg 778 miljoen euro, ofwel 0,47 procent van het uitstaande bedrag. In 2012 lag het dekkingspercentage iets hoger op 0,51 procent.

In 2013 is voor 151 miljoen euro aan verliesuitkeringen gedaan. Daar stonden echter ook baten tegenover, onder meer de borgtochtprovisie die huiseigenaren betalen als ze een nieuwe hypotheeklening afsluiten. Per saldo heeft het waarborgfonds voor ongeveer 8 miljoen euro moeten interen op het garantievermogen.

Volgens de Stichting is de relatief lage buffer echter afdoende omdat het risico van het WEW zicht beperkt tot restschulden na de gedwongen verkoop. Alleen voor zover de marktwaarde van woningen niet genoeg oplevert om hypotheekschulden af te betalen, moet het waarborgfonds bijspringen.

Bron: ANP/Z24

Lees ook:

Vierde kwartaal 2013: dit doet de huizenprijs bij jou in de buurt

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl