• NFT’s, oftewel digitale verzameltokens, zijn de nieuwste hype in de wereld van crypto.
  • Deze trend is niet onopgemerkt voorbijgegaan aan investeerders, die durfkapitaal verschaffen aan NFT-marktplaatsen en sociale platforms.
  • Insider staat stil bij vier apps die de kunstwereld op zijn kop willen zetten met digitale verzameltokens.

Je had door kunnen hebben dat de wereld nooit meer hetzelfde zou zijn toen de virtuele influencer Lil Miquela met haar levensechte looks en oneindige variatie aan outfits op Instagram verscheen.

Je had echt moeten weten dat er iets aan de hand was toen Lil Miquela, die inmiddels 3 miljoen Instagram-volgers heeft, digitale verzameltokens genaamd NFT’s begon te verkopen.

In 2020 heeft de virtuele influencer 82.361 dollar verdiend met de verkoop van virtuele kunst. En dat is nog maar het begin.

NFT’s, oftewel non-fungible tokens, zijn steeds populairder vanwege grote deals van beroemdheden. Zo deed de Amerikaanse DJ 3LAU 33 digitale tokens van de hand voor 11,6 miljoen dollar. Een ander voorbeeld is popster Grimes, de vriendin van Elon Musk, die 5,8 miljoen dollar opstreek voor de verkoop van haar digitale collectie.

Je zou denken dat NFT's een tijdelijke rage zijn, maar veel kenners denken juist het tegenovergestelde: deze technologie gaat de wereld veranderen.

"Digitale tokens zijn een nieuwe manier om van je creativiteit te leven. Je kunt er eigenaar mee worden van iemand anders zijn kunstwerk", vertelt mede-oprichter Alex Masmej van NFT-platform Showtime in een gesprek met Insider.

NFT's zijn virtuele verzameltokens die worden opgeslagen met het gebruik van blockchaintechnologie. Elke non-fungible token is uniek, niet te vermenigvuldigen en kan alleen in zijn geheel worden overgedragen.

De laatste NFT-hype richt zich op virtuele kunstwerken, maar deze tokens kennen veel andere toepassingen zoals digitale sportplaatjes, albums of virtueel onroerend goed. Omdat elke NFT uniek is, zijn ze uiterst geschikt als verzamelobjecten.

Startup NBA Top Shot bijvoorbeeld, verkoopt NFT-sportplaatjes in de vorm van "hoogtepunten van sportwedstrijden". Het platform telt naar verluidt ruim 350.000 geregistreerde gebruikers.

Volgens Masmej zijn NFT's "de eenvoudigste toepassing van blockchain tot nu toe vanuit consumentenperspectief."

Deze ontwikkelingen trekken zeker de aandacht van investeerders. Startups die betrokken zijn bij de digitale verzameltokens krijgen veel kapitaal ter beschikking om de kunstindustrie op zijn kop te zetten. Dit zijn vier startups die durfkapitaal hebben ontvangen en die je niet mag missen.

Zora

Zora
Zora's website. zora.com

Mede-oprichter Dee Goens van Zora beschrijft het platform als "Internet Renaissance".

"Zora wil makers en gemeenschappen in alle soorten en maten helpen om hun eigen marktplaatsen, galerijen en platformen te creëren", vertelt Goens aan Insider.

Zora, opgericht in mei 2020, is een publiek platform waar mensen hun eigen NFT's kunnen maken en verkopen. Goens zegt dat het plaatsen van een NFT net zo gemakkelijk is als een bericht op Instagram zetten.

In tegenstelling tot andere NFT-marktplaatsen vraagt Zora geen geld voor het plaatsen van een NFT en ook geen commissie. Makers die iets verkopen op Zora krijgen ook een gedeelte van secundaire transacties. Als zij bijvoorbeeld hun NFT vandaag verkopen voor 100 dollar en iemand verkoopt deze morgen voor 1.000.000 dollar, dan krijgt de maker daar ook een gedeelte van.

Volgens Crunchbase heeft Zora in oktober 2020 2 miljoen dollar opgehaald bij een investeringsronde geleid door Kindred Ventures. Trevor McFedries, de maker van virtuele influencer Lil Miquela, is een van de investeerders in Zora.

Showtime

Showtime logo
Showtime's logo. Eigendom van Alex Masmej

Wat heeft het voor zin om mooie kunst te bezitten als je er niet mee kan pronken? Het was slechts een kwestie van tijd voordat NFT's sociaal werden.

Showtime is een opkomend socialemediaplatform waar je NFT's kan delen, compleet met like-knop zoals op Instagram en Facebook.

"NFT's zijn sociaal, ze zijn meer dan iets wat je kan bezitten", zegt oprichter en CEO Alex Masmej. "Dit is wat wij met Showtime willen bereiken."

Masmej zegt dat ze in de eerste maand van hun testversie zo'n 5.000 gebruikers hadden. Hoewel Showtime pas twee maanden geleden is opgericht, heeft de CEO grote ambities.

"Wij zijn op zoek naar nieuwe financiële prikkels voor fans om zich bezig te houden met hun favoriete kunstenaars", legt hij uit. "Ons doel is om de gemeenschap van makers niet alleen altruïstisch te houden (waarbij fans doneren aan makers), maar om hier een echte investering van te maken die kan uitbetalen als de makers doorbreken."

Showtime heeft al 515.000 dollar opgehaald in een eerste investeringsronde geleid door het crypto-investeringsfonds Dragonfly Capital. Hierbij zijn enkele grote namen in de cryptowereld aangetrokken waaronder strategiedirecteur van CoinShares Meltem Demirors en technologiedirecteur van Coinbase Balaji Srinivasan.

Bitski

Bitski
Bitksi's website. Bitski.com

"Dit is hoe het metaverse begint."

Dit is hoe de website van Bitski je verwelkomt, met een verwijzing naar een gedeeld virtueel universum. Het doel van Bitski is om de deur naar dit ongrijpbare "metaverse" open te gooien zodat het grote publiek naar binnen kan wandelen.

Bitski is een NFT-marktplaats waar gebruikers het gecompliceerde proces van het aanmaken van een cryptowallet kunnen overslaan en hun normale bankrekening kunnen gebruiken. Bitski heeft een speciale wallet waarmee met je met één klik jezelf kan aanmelden. Klanten kunnen ook NFT's kopen met hun creditcard.

Het maken van een NFT op Bitski is net zo gemakkelijk.

"Je vult simpelweg een formulier in om een NFT te maken en je klikt op publiceren om deze te verkopen", zegt CEO van Bitski Donnie Dinch.

Het platform verlaagt de grens om toe te treden tot de cryptowereld – een cruciale stap die nodig is om het publiek vertrouwd te maken met blockchaintechnologie. Inmiddels heeft Bitski al bijna 100.000 gebruikers, aldus Dinch.

Volgens Crunchbase heeft Bitski 4,3 miljoen dollar opgehaald met drie investeringsrondes. De laatste ronde was in juli 2020. Hierbij haakten Galaxy Interactive en Winklevoss Capital aan als geldschieters.

Foundation

Foundation
Foundation's website. foundation.app

Foundation is een NFT-marktplaats die enkele van de meest geruchtmakende digitale kunstverkopen mogelijk heeft gemaakt. Het platform kwam in het nieuws toen een Nyan Cat-gifje werd verkocht voor zo'n 500.000 dollar.

Mede-oprichter en CEO Kayvon Tehranian zei tijdens de Clubhouse-talkshow The Good Times Show dat Foundation een intiemere connectie mogelijk maakt tussen kunstenaars en hun fans.

"We hebben al deze ongelofelijke kunstwerken die altijd op het internet hebben geleefd en waar wij miljoenen likes aan hebben gegeven", aldus Tehranian. "Maar nu is er een kans voor een fan – een echte, echte, echte fan – om daar deel van uit te maken en eigenaar te worden van dat kunstwerk. Ik denk dat dit een totale andere relatie creëert tussen verzamelaar, de kunstenaar en het kunstwerk."

Hoewel Foundation vergelijkbare diensten aanbiedt als andere NFT-marktplaatsen, zegt investeerder bij Contrary Captital Saneel Sreeni tegen Insider dat het platform "fantastisch" werk heeft geleverd bij het cureren van kunstenaars. Hij beschrijft het gebruik van Foundation als een "zeer moderne kunstervaring".

Volgens Pitchbook heeft Foundation in maart 2020 2 miljoen dollar aan startkapitaal opgehaald bij Designer Fund en andere niet bekendgemaakte investeerders.

[activecampaign form=28]

LEES OOK: Wat je moet weten over NFT’s: digitale verzameltokens die voor miljoenen verkocht worden