- De Amerikaanse animatiespecialist Danny Casale spendeerde jaren aan het ontwerpen van een verzameling cartoonfiguren.
- Een verzameling die hij als een NFT-collectie aanbood, was binnen 3 minuten uitverkocht.
- Volgens Casale is het onder meer belangrijk dat de kopers doorhebben dat je een serieuze artiest bent.
- Lees ook: Een vrouw uit Florida verkoopt haar huis als NFT voor $650.000 om het gesprek rondom blockchaintechnologie te stimuleren
De markt voor NFT’s, ofwel unieke, digitale eigendomscertificaten die worden vastgelegd op het digitale logboek van een cryptoplatform, blijft verbazen. Digitale kunst en verzamelobjecten worden regelmatig voor enorme prijzen van de hand gedaan. Afgelopen jaar werd er voor een recordbedrag van 25 miljard dollar aan NFT’s verkocht, volgens DappRadar.
Het maken van een succesvolle NFT-collectie is echter minder eenvoudig dan het lijkt. De Amerikaanse animatiespecialist Danny Casale is al jaren actief en besloot recent een serie cartoonfiguren als NFT te verkopen.
Op 18 december 2021 bood Casale een collectie van 10.000 animatiefiguren als NFT aan. Die was binnen 3 minuten uitverkocht.
De NFT’s brachten in totaal 924,8 ether op. Op de dag van de verkoop hadden die bij elkaar een waarde van ongeveer 3,6 miljoen dollar, gebaseerd op de toenmalige koers van ether van 3.943 dollar. Momenteel noteert de cryptomunt ether iets onder de 3.000 dollar, waarmee de collectie iets minder dan 3 miljoen dollar waard is.
Het begon met een onverwacht succes op YouTube
Casale vertelt tegen Insider dat hij al jaren in New York woont en in 2016 en 2017 studeerde aan de Pace University in Brooklyn. In die tijd deed hij ervaring op met het produceren van muziekvideo's.
Hij heeft al sinds 2008 een eigen YouTube-kanaal en wilde lange tijd een videoproducent worden. Maar toen hij in 2017 een korte tekenfilm maakte die enorm goed scoorde op YouTube, besloot hij een ander pad te kiezen.
"Ik had nog nooit een animatiefilmpje gemaakt en had puur toevallig een ideetje dat ik heb uitgeprobeerd. Daarbij combineerde ik mijn vaardigheden op het gebied van video-editing met tekeningen die ik had gemaakt. Het kostte me een uurtje om te maken. En die video, 'snakes have legs', heeft al meer dan 100 miljoen weergaven."
De animatievideo werd niet alleen op YouTube goed bekeken, maar ook op Facebook en Instagram. In het filmpje figureren twee vreemde gele wezens, die concluderen dat slangen benen hebben, omdat ze dat gezien hebben op een fictieve nieuwssite. Vervolgens komt er een slang langs die het tegendeel bewijst, en tegen één van de gele figuren zegt: "Stop being dumb on the internet".
Casale geeft aan dat zijn idee een reactie was op de maatschappelijke polarisatie die hij zag groeien tijdens het presidentschap van Donald Trump. Hij vindt dat het internet mensen dichterbij elkaar moet brengen, in plaats van ze tegen elkaar op te zetten.
De boodschap van de animativideo heeft voor Casale universele waarde: het is een politieke cartoon die voor iedereen relevant is.
Sleutels tot het succes van een NFT-collectie
Wat Casale leerde van het maken van de animatievideo is dat het technisch gezien niet perfect hoeft te zijn, maar dat de boodschap wel moet kloppen.
Hij had cartoonfiguren met eigen persoonlijkheden gecreëerd die een discussie konden starten over menselijke emoties. De boodschap van de video is volgens Casale de belangrijkste reden voor het succes.
Naast een boodschap die aanspreekt, noemt Casale nog twee andere dingen die volgens hem cruciaal waren voor het slagen van de NFT-verkoop: zijn ervaring met animatie en video-editing, die bij investeerders het vertrouwen wekte dat hij een serieuze artiest is, plus het feit dat hij al een schare van fans had opgebouwd.
Zijn eenvoudige cartoonfiguren kunnen gezien worden als schattig of dom, maar ze bespreken volgens Casale belangrijke menselijke emoties, zoals stress, depressie, gebrek aan motivatie en verdriet.
Het doel van zijn filmpjes is mensen eraan te herinneren dat ze bijzonder zijn en dat dingen weer goed kunnen komen. Die boodschap heeft een universele aantrekkingskracht.
Het maken van een NFT-collectie
Eind 2021 besloot Casale om zijn animatiefiguren te gebruiken voor een NFT-collectie.
Zijn cartoonfiguren waren al breed aanwezig op sociale media. Maar Casale besloot zich voor de marketing niet te richten op een breed publiek op social media, waar hij ook wordt gevolgd door 12-jarige kinderen.
Het feit dat hij veel volgers heeft op sociale media en al een aantal jaar animatievideo's maakt, hielp wel om NFT-fans en beleggers te interesseren die hem mogelijk nog niet kenden. "Als mensen zagen dat deze cartoonfiguren al sinds 2017 bestaan, wisten ze dat dit niet een pump-and-dump idee is. Ze konden zien dat dit mijn levenswerk is. Dat wekte vertrouwen", aldus Casale.
De animatieartiest besloot wel gebruik te maken van de populaire chatapp Discord, waar veel NFT-fans actief zijn, en gebruikte Twitter om bekendheid te geven aan zijn NFT-project. Ook riep Casale de hulp in van een groep vrienden die konden helpen met de technische kant van het creëren van NFT's. Daardoor kon hij zelf concentreren op de artistieke kant.
Tegenover Insider vertelt Casale dat hij verschillende elementen van één van zijn cartoonfiguren - genaamd Spesh - met de hand heeft getekend. Vervolgens zijn daarvan via digitale bewerking 10.000 versies gemaakt.
Als test heeft het team van Casale eerst een versie met 10 NFT's gelanceerd. Daarna kwam de grote collectie van 10.000 stuks.
Ter relativering: het succes van Casale betekent niet dat de NFT-markt voor iedereen een goudmijn is. Sommige experts waarschuwen dat de huidige waardering van digitale verzamelobjecten onhoudbaar is en dat er sprake is van een enorme zeepbel die makers van NFT's, kopers en speculanten in z'n greep heeft.
Zelf denkt Casale dat NFT's geen zeepbel zijn. In zijn optiek is het een jonge sector die aan het begin staat van een grote ontwikkeling en die de drempel voor kunstenaars om hun werk aan te bieden verlaagt.