- De Nederlandse halfgeleiderfabrikant Nexperia moet een afgelopen jaar aangekochte chipfabriek in Wales weer afstaan.
- Volgens het Britse ministerie van Economische Zaken is er sprake van een nationaal veiligheidsrisico, omdat Nexperia een Chinese eigenaar heeft.
- De Britten zijn bang dat er kennis en technologie weglekt naar China.
- Lees ook: Chinese president Xi waarschuwt Rutte voor ‘breuk’ met hint naar levering chipmachines ASML
De Nederlandse halfgeleiderfabrikant Nexperia moet vanwege een ‘nationaal veiligheidsrisico’ zijn vorig jaar aangekochte chipfabriek Newport Wafer Fab in Wales weer afstaan. Nexperia heeft een Chinese eigenaar.
Minister Grant Shapps van Economische Zaken heeft Nexperia opgedragen minstens 86 procent van zijn aandeel in de fabriek te verkopen.
Volgens het ministerie is er door de overname het risico ontstaan dat er technologie en kennis weglekt naar China. Ook maakt de fabriek deel uit van een ’techcluster’ in Zuid-Wales dat mogelijk niet meer zou kunnen worden ingezet voor toekomstige projecten ten behoeve van de binnenlandse veiligheid.
Nexperia is een afsplitsing van de Eindhovense chipmaker NXP. Het hoofdkantoor is gevestigd in Nijmegen. Sinds maart 2020 is de Chinees Xuezheng Zhang de CEO van Nexperia, dat sinds 2018 in handen is van Wingtech Technology. Dit Chinese bedrijf wordt volgens onderzoeksbureau Datenna wordt gesteund door de Chinese Communistische Partij.
Nexperia had al langere tijd een aandeel van 14 procent in de Britse chipfabrikant Newport Wafer Fab. In juli vorig jaar kocht Nexperia de rest van de fabriek. Al direct daarna uitten politici hun zorgen over potentiële veiligheidsrisico's en liet toenmalig premier Boris Johnson een onderzoek instellen naar de overname.
Minister Shapps heeft definitief geconcludeerd dat de nationale veiligheidsrisico's te groot zijn. "We verwelkomen buitenlandse handel en investeringen die banen en groei stimuleren, maar als we een risico zien voor de nationale veiligheid grijpen we in", schrijft hij op Twitter.
Nexperia laat in een schriftelijke reactie weten 'geschokt' te zijn door de Britse beslissing de overname te blokkeren en kondigt aan die aan te gaan vechten.
Volgens de Chinees-Nederlandse halfgeleiderfabrikant maakt het bedrijf helemaal geen hoogwaardige en strategisch belangrijke onderdelen in Wales, maar alleen relatief eenvoudige chips. Nexperia stelt dat het besluit aantoont dat "het VK de deuren heeft gesloten voor investeringen".
Het Verenigd Koninkrijk is niet het enige land dat wil voorkomen dat technologische kennis weglekt naar China, schrijft de Britse IT-nieuwssite Silicon. Eerder deze maand blokkeerde Duitsland de overname van chipleverancier Elmos Semiconductor door het Zweedse Silex, een dochterbedrijf van het Chinese concern Sai Microelectronics. Ook Berlijn deed daarbij een beroep op nationale veiligheidsrisico's.
Ook wordt de Nederlandse chipmaker ASML beperkt in zijn leveringen aan China. ASML mag zijn meest gevanceerde EUV-machines al niet verkopen aan China en wordt door druk vanuit de VS mogelijk gedwongen tot een verdere exportstop.
Tijdens de G20-top op Bali deze week waarschuwde de Chinese president Xi Jinping premier Mark Rutte deze week om de economieën van Europa en China niet te ontkoppelen. "We moeten de politisering van economische en handelszaken bestrijden", zei Xi vermoedelijk vooral doelend op ASML.