De Democraat Bill de Blasio (52) mag zich binnenkort de 109e burgemeester van New York noemen.

Nu de meeste stemmen zijn geteld, blijkt dat hij zijn ruime voorsprong (73 tegen 24 procent van de stemmen) op rivaal en republikein Joe Lhota niet meer kan verliezen. Lhota heeft zijn verlies ook al toegegeven.

De Democraat heeft de verkiezingen “overweldigend” gewonnen, aldus de New York Times Bill de Blasio gold al als de gedoodverfde winnaar van de verkiezingen: hij lag in peilingen 40 procentpunten voor op Lhota. Het is voor het eerst sinds 1993 dat de metropool een Democratische burgemeester krijgt.

Afro van zijn zoon

De Blasio (52), die zich als een progressieve liberaal beschouwt, was onbekend toen hij zich in de strijd wierp. Een belangrijke kandidaat, Anthony Weiner, maakte zich echter onmogelijk door seksschandalen.

Tegelijkertijd maakte De Blasio naam met zijn haar in Afro-Amerikaanse stijl. De weelderige krullen van zijn zoon Dante op een gezinsportret dat in de campagne werd gebruikt, werden het gesprek van de dag.

Ombudsman New York

De Blasio studeerde politicologie en internationale betrekkingen. Hij was onder president Bill Clinton (1993-2001) verantwoordelijk voor de volkshuisvesting in de staten New York en New Jersey en werkte voor Clintons vrouw Hilary. Sinds 2010 is hij ombudsman in New York.

De gematigde Republikein Lhota was hoofd transport in New York. Hem werd alom lof toegezwaaid, toen hij vorig jaar na de orkaan Sandy de opruimwerkzaamheden zo goed organiseerde dat de ondergrondse binnen enkele dagen weer reed. Hij was jaren werkzaam bij een investeringsbank.

Progressieve weg

Volgens de krant stemden bevolkingsgroepen die doorgaans sterk verdeeld zijn, dit keer opvallend eensgezind voor 52-jarige politicus. De Blasio kreeg steun uit alle hoeken van de samenleving. Lhota zei tegen The New York Times zich geen illusies te maken over de uitkomst. Hij wil laten onderzoeken waar het mis ging in zijn campagne.

De grootste stad van Amerika heeft zich "luid en duidelijk uitgesproken voor het inslaan van een progressieve weg'', zei De Blasio in zijn overwinningsspeech. Het verkleinen van inkomensverschillen wordt zijn topprioriteit, liet hij weten.

Inkomensongelijkheid

Terwijl zijn voorganger Michael Bloomberg zich volgens critici te veel richtte op de al erg rijke buurt Manhattan, beloofde De Blasio zich meer om de minder welgestelde New Yorker in andere wijken te zullen bekommeren.

Zijn campagne richtte zich voornamelijk op kwesties als inkomensongelijkheid en de peperdure woonlasten in de stad. De stad die zichzelf continu blijft ontwikkelen en verbeteren, hoeft daarin niet zoveel mensen achter zich te laten, vindt hij.

Meerdere verkiezingen

Ook in een aantal andere Amerikaanse steden en staten vonden burgemeesters- of gouverneursverkiezingen plaats. Zo mag Chris Christie, mogelijk een presidentskandidaat voor 2016, aanblijven als gouverneur van New Jersey.

In de staat Virginia won de democraat Terry McAuliffe op het nippertje van de Republikein Ken Cuccinelli. McAuliffe staat bekend om zijn goede band met Obama, terwijl Cuccinelli juist steun van de Tea Party kreeg.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl