- Neuralink heeft een hersenimplantaat bij een mens geplaatst, liet Elon Musk via X weten.
- Een persoon met het implantaat moet uiteindelijk in staat zijn om met elektronische apparaten te communiceren door er alleen aan te denken.
- De eerste resultaten van de implantaat zouden volgens Musk veelbelovend zijn.
- Lees ook: Elon Musk wil met zijn nieuwe AI-startup voor $6 miljard aan groeigeld ophalen
Elon Musk liet maandag trots weten dat zijn startup Neuralink voor het eerst een hersenimplantaat bij een mens had geplaatst.
De techondernemer liet in het bericht op X niet weten om wie het ging en of de persoon in kwestie een handicap heeft. Wel liet hij weten dat diegene goed herstellende is.
Het is een mijlpaal voor Neuralink om de eerste proeven met mensen te kunnen starten. Het bedrijf lag onlangs nog onder vuur omdat het bij tests op apen alles behalve diervriendelijk met de dieren om gegaan zou zijn. Er zouden meerdere apen op gruwelijke manier zijn omgekomen door de ingrepen. Iets wat Musk vanzelfsprekend ontkent.
De aantijgingen leidden wel tot onderzoek van Amerikaanse toezichthouders naar de gang van zaken bij het bedrijf.
Neuralink kreeg in mei 2023 toestemming van de Amerikaanse toezichthouder FDA om tests met mensen te starten. De startup is sinds eind vorig jaar bezig met het vinden van mensen die vrijwillig een hersenimplantaat willen laten plaatsen.
Neuralink zoekt vooral naar mensen met handicaps zoals verlammingen, zenuwaandoeningen en de zenuw/spierziekte ALS. Het idee van de chip die in de hersenen wordt geplaatst, is dat deze de effecten van dergelijke aandoeningen moet verminderen.
Volgens experts suggereert het bericht van Musk op X dat de eerste resultaten goed zijn. De "neuron spike detection" zou erop wijzen dat het implantaat hersensignalen kan lezen en kan verzenden.
Marktintroductie hersenchip kan nog jaren duren
Elon Musk beloofde in 2019 al dat er voor het eind van dat jaar iemand met een hersenimplantaat van Neuralink uitgerust zou worden. Net als veel van de beloftes van de rijkste man ter wereld, werd ook deze pas vele jaren later werkelijkheid.
Nu is het zaak voor startup Neuralink om de overige tien voor dit jaar geplande operaties op mensen te laten uit te voeren. Daarna kunnen de eerste tests van zes tot twaalf maanden uitgevoerd worden waarin het ontwerp van het implantaat wordt geverifieerd. Daarna moeten er nog meerdere tests volgen.
Het lijkt er dus op dat, vooropgesteld dat de proeven succesvol verlopen, het nog jaren duurt voordat een Neuralink hersenimplantaat op de markt komt.
Toch is Musk optimistisch. Op X zegt hij dat het eerste product van Neuralink 'Telepathy' zal gaan heten. Het moet het mogelijk maken voor iemand met een Neuralinkchip in de hersens om "een telefoon, computer en via deze vrijwel elk ander elektronisch apparaat aan te sturen door eraan te denken", aldus Musk.
"Stel je voor dat Stephen Hawking sneller zou kunnen communiceren dan een snelle typist of een veilinghouder. Dat is het doel."