- In januari komt het eerste loonstrookje van het nieuwe jaar binnen.
- Werknemers weten dan wat ze aan nettoloon overhouden van hun bruto salaris in 2023.
- Business Insider geeft een overzicht van de verandering van het nettoloon bij stijgingen van het brutoloon van 2 procent tot 6 procent.
- Lees ook: 5 dingen om op te letten als je een hoger salaris vraagt
Over een paar weken is het weer zover: het eerste loonstrookje van 2023 in januari komt binnen in je mailbox, of wellicht valt het nog op de deurmat. Voor veel werknemers is dit het moment waarop ze duidelijkheid krijgen over wat er verandert voor de verhouding tussen het bruto salaris en het nettoloon.
Door de hoge inflatie wint de ontwikkeling van de nettolonen extra aan belang, want dat bepaalt uiteindelijk hoe hoog het besteedbaar inkomen is van werknemers die de prijzen van energie, boodschappen en tal van andere zaken fors hebben zien stijgen. In veel gevallen zijn lonen weliswaar gestegen in 2022, maar door de hoge inflatie is er toch een flink koopkrachtverlies.
Een meevaller is dat het kabinet Rutte steun biedt met fiscale maatregelen. Per 1 januari 2023 is het tarief voor de inkomstenbelasting voor jaarinkomens tot 73.031 euro verlaagd naar 36,93 procent. Daarnaast is de zogenoemde arbeidskorting verhoogd. Dit is een bedrag dat werkenden in mindering mogen brengen op de te betalen belasting.
Het gevolg van deze maatregelen is dat werknemers per januari 2023 een hoger nettoloon ontvangen, ook bij een gelijkblijvend bruto salaris.
Business Insider heeft met behulp van de bruto-netto calculator van salarisverwerker Visma Raet een overzicht gemaakt van de stijging van het netto loon in januari 2023 bij bruto maandlonen tussen de 1.500 euro en 7.500 euro.
In de tabel hieronder is te zien dat werknemers er netto tussen de 51 euro en 94 euro per maand op vooruit gaan door de fiscale maatregelen van de regering ter ondersteuning van de koopkracht.
Nettoloon: dit blijft er over van hoger bruto salaris
Voor veel werknemers is het fiscale voordeel echter niet de enige plus in 2023.
Uit de ontwikkeling van cao-akkoorden in 2022 blijkt dat er begin vorig jaar gemiddeld loonstijgingen van 2,5 procent werden gerealiseerd, terwijl dit in december was opgelopen naar bijna 6 procent.
Wel is in veel cao-akkoorden een gefaseerde loonsverhoging afgesproken, dus niet alle beloofde stijgingen van de salarissen worden in één keer doorgevoerd.
Maar duidelijk is dat bij veel werknemers het brutoloon omhoog gaat. Dat heeft uiteraard een positief effect op het nettoloon. Om dit inzichtelijk te maken, heeft Business Insider met behulp van de calculator van Visma Raet scenario's gemaakt voor een verhoging van het brutoloon tussen de 2 procent en 6 procent per 1 januari 2023. Vervolgens hebben we gekeken hoeveel dit netto scheelt ten opzichte van 2022. Dit hebben we toegepast op de bandbreedte van salarissen tussen de 1.500 euro en 7.500 euro per maand.
Om een voorbeeld te geven: stel je verdient 3.000 euro bruto per maand in 2022 en krijg een loonsverhoging van 2 procent. Dan stijgt je bruto inkomen naar 3.060 euro. In de tabel hieronder kun je zien dat dit betekent dat je er netto 123 euro per maand bij krijgt. Met een bruto loon van 3.000 euro per maand zonder loonsverhoging, zou je er door de fiscale wijzigingen maar 88 euro per maand netto op vooruitgaan.
In de tabellen hieronder kun je zien hoe loonstijgingen tussen de 2 procent en 6 procent in januari 2023 uitpakken voor de verandering van het nettoloon.