De razendpopulaire online videodienst Netflix gaat meer investeren in het aanbod voor een speciale doelgroep: tieners in de puberleeftijd. Die zijn cruciaal voor de klantenbinding.

Dat meldt The New York Times maandag.

Wie bepaalt er of een gezin een abonnement neemt op online diensten zoals Netflix (films en series) of Spotify (muziek)? Bij gezinnen met kinderen tussen de 7 en 17 jaar geeft een kwart van de ouders aan dat de mening van de kinderen “zeer belangrijk” is, zo citeert de NYT recent Amerikaanse onderzoek.

Netflix, de online aanbieder van films en series die ook in Nederland zeer populair is, wil nadrukkelijker inspelen op het aanbod voor tieners. Om te beginnen in de VS, waar Netflix sterren die het goed doen op YouTube voor het voetlicht wil brengen.

Netflix heeft daarom een licentie gekocht voor twee films: Smosh, The Movie, een YouTube-comedy met 21 miljoen leden; en Bad Night, een film met YouTube-sterren Jenn McAllister en Lauren Luthringshausen.

Jongeren lastig te doorgronden

Netflix-directeur Erk Barmack, geeft tegenover de NYT aan dat het bedienen van tieners zowel een "kans als een uitdaging" is. Het is bijvoorbeeld onduidelijk of sterren die het in de YouTube-omgeving goed doen, ook aanslaan bij een dienst zoals Netflix.

Duidelijk is wel dat jongeren die volop op sociale media actief zijn en kanalen als YouTube gebruiken, voor mediabedrijven een gewilde, maar lastig te doorgronden doelgroep zijn. Mede vanwege de ongekende snelheid waarmee trends opkomen en weer verdwijnen onder pubers. "Ik ben ervan overtuigd dat er maar heel weinig mensen zijn die het echt begrijpen", zegt media-strateeg David Pakman van investeringsmaatschappij Venrock tegen de NYT.

Netflix in Nederland

Ruim een op de tien Nederlanders had in het vierde kwartaal van vorig jaar een abonnement op Netflix. De Amerikaanse streamingvideodienst is daarmee het populairst in Nederland, zo bleek afgelopen april uit gegevens van onderzoeksbureau Telecompaper.

Zo’n 865.000 Nederlandse huishoudens hadden eind 2014 een Netflix-abonnement. Concurrerende diensten als Videoland Unlimited en NLziet scoorden beduidend minder hoog met respectievelijk circa 105.000 en 50.000 abonnementen.

Video wordt in meer dan de helft van de tijd nog bekeken op traditionele ‘lineaire’ manier (bijvoorbeeld via de kabel). Online video zoals YouTube wordt 10 procent van de totale tijd bekeken en dvd’s of gedownloade content 11 procent.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl