- Het aandeel Netflix heeft vrijdag een flinke koersdreun voor de kiezen gekregen, waarbij ruim 50 miljard dollar aan beurswaarde verdampte.
- Beleggers reageerden teleurgesteld op de ontwikkelingen rond de abonneegroei bij Netflix.
- Beurzen zijn ook in de ban van de verwachting dat rentes in de VS verder oplopen.
- Lees ook: De beurs kan nog eens 10% dalen als de S&P 500-index onder dit cruciale steunniveau zakt, aldus technisch analist
Het aandeel Netflix is vrijdag op de beurs in de VS bijna een kwart van z’n waarde kwijt geraakt. De koers zakte vrijdagmiddag met 24 procent tot 386 dollar. Daarmee werd er ruim 50 miljard dollar aan beurswaarde weggevaagd.
Beleggers waren niet te spreken over het tegenvallende aantal nieuwe abonnees van de videostreamingdienst. Met 8,3 miljoen bleef dat achter bij de eigen verwachtingen van Netflix. Voor het lopende kwartaal rekent Netflix zelf op een aanwas van maar 2,5 miljoen nieuwe gebruikers.
De reden voor die afname is een toegenomen concurrentie. Zo hebben veel consumenten nu naast Netflix ook de keuze uit streamingdiensten als Disney+, Apple TV+, Amazon Prime Video en HBO en daarnaast nog lokale alternatieven.
Bovendien is de sterke groei die Netflix tijdens de coronapandemie doormaakte nu mogelijk uitgewerkt. Andere mediabedrijven die veel met streaming doen daalden mee. Zo ging Disney 5 procent omlaag, verloor ViacomCBS 2,8 procent en leverde Roku 3,5 procent in.
Beurzen matig gestemd
De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening 0,1 procent lager op 34.682 punten. De brede S&P 500 verloor 0,4 procent tot 4.464 punten.
De Nasdaq-index daalde 0,5 procent tot 14.077 punten. De techgraadmeter zakte daarmee verder in het zogeheten correctiegebied. Dat wil zeggen dat de index ruim 10 procent is kwijtgeraakt ten opzichte van het hoogtepunt in november.
Voor de week koerst de Nasdaq op een verlies van bijna 5 procent. Dat zou het grootste weekverlies zijn sinds oktober 2020.
De markten bleven in de ban van de rentevrees. Financiële markten rekenen erop dat de Amerikaanse centrale bank het belangrijkste rentetarief dit jaar flink gaat verhogen om de hard oplopende inflatie aan te pakken. Hogere rentetarieven maken meer risicovolle beleggingen zoals aandelen en cryptovaluta minder aantrekkelijk, vergeleken met vastrentende waarden met minder risico.
De euro was 1,1356 dollar waard, tegenover 1,1337 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,9 procent minder op 84,85 dollar. Brentolie werd 1 procent goedkoper op 87,53 dollar per vat.