- Accountdelers zijn een doorn in het oog van Netflix. Volgens de streamingdienst zijn er zo’n 100.000 gevallen. Die zorgen voor serieuze inkomstenderving.
- Een nieuwe actie tegen accountdelers komt in de vorm van het blokkeren van de toegang, tenzij er een extra ‘woning’ voor 2,99 euro per maand wordt aangeschaft.
- Het gaat vooralsnog om een test in geselecteerde landen waar accountdelen een groot probleem is.
- Lees ook: Netflix en andere streamingdiensten moeten vanaf 2024 deel van hun omzet in Nederlandse producties steken
Het delen van accounts onder meerdere mensen en gezinnen is iets wat volgens Netflix de groei in de weg staat. Elke persoon die een account met een ander deelt, zorgt er immers voor dat er een abonnee minder in het bestand van Netflix komt te staan. Tenminste, dat is de gedachtengang van het bedrijf.
Nu de streamingdienst onder toenemende druk van investeerders staat, is het op zoek naar manieren om onder andere het account delen tegen te gaan. En het lijkt erop dat er een ‘oplossing’ gevonden is: het aanschaffen van extra ‘woningen’, schrijft Bloomberg.
Dat werkt als volgt: Netflix houdt op basis van je IP-adres, vaste adressen van je meest gebruikte apparaten en accountactiviteit, bij waar je in de wereld het vaakst inlogt. Die locatie wordt bestempeld als je vaste woning, en op die locatie kun je vrijelijk gebruik maken van de diensten die Netflix levert.
Maar ga je daarbuiten, en komt Netflix daar achter, dan word je bij de eerste inlog geconfronteerd met de melding dat je Netflix buiten je vaste locatie gebruikt. Je krijgt dan de optie om tot twee weken buiten je vaste locatie gebruik te maken van de dienst, of een extra woning bij te kopen. Doe je dit niet en probeer je na de twee weken alsnog in te loggen, dan wordt het apparaat geblokkeerd.
Een extra woning kopen kost 2,99 euro per maand. Met die toevoeging geeft het bedrijf deze nieuwe locatie dezelfde rechten als de hoofdlocatie.
Het idee is natuurlijk dat hiermee het accountdelen stopt of dat er tenminste nog een beetje extra aan verdient wordt. Volgens Netflix zijn er nu zo'n 100.000 huishoudens die hun account delen met anderen.
Ook het inloggen via een VPN wordt hiermee aan banden gelegd, aangezien de dienst dan denkt dat je op een andere locatie bent. Veel mensen gebruiken een VPN om toegang te krijgen tot content in andere landen, wat Netflix om overduidelijke redenen niet zo'n goed idee vindt. Maar het schept ook problemen voor mensen die een VPN gebruiken om zich veiliger op het internet te begeven.
Netflix doet test in Centraal en Zuid-Amerika
Vooralsnog zijn ze ook bij Netflix nog niet zeker dat dit de oplossing is. Het wordt eerst nog getest in de Centraal- en Zuid-Amerikaanse landen Argentinië, El Salvador, Guatemala, Honduras, en de Dominicaanse Republiek. Waarom juist daar? Omdat het aantal accountdelers daar het hoogst ligt, aldus het bedrijf.
Netflix is al langer bezig om accountdelers aan te pakken als onderdeel van de poging om de omzetdaling tegen te gaan. Sinds begin dit jaar daalde de beurskoers van het bedrijf met bijna 65 procent.
Eerder deed Netflix ook tests in Chili, Costa Rica en Peru waarbij mensen extra subaccounts konden kopen voor 2,99 euro. Ook werd er een tool geïntroduceerd die alle favorieten en dergelijke overzet naar een nieuw account, om hiermee de overstap naar een eigen account makkelijker te maken.
Daarnaast kijkt de streamingdienst naar een mogelijk abonnement met advertenties. Hierdoor kan de prijs omlaag en kunnen meer mensen tegen een schappelijker bedrag toch lid worden. Netflix ging onlangs een samenwerking aan met Microsoft om deze abonnementsvorm realiteit te kunnen maken.