- Het Nederlandse stroomnet blijft voorlopig overvol door de komst van meer duurzame stroom.
- Netbeheerder TenneT verwacht dat de situatie rond ‘netcongestie’ nog enige tijd kritiek zal blijven.
- Om de investeringen in de energietransitie daadwerkelijk uit te voeren, heeft de netbeheerder veel technisch personeel nodig.
- Lees ook: Nieuwe Energiewet maakt rechtstreeks stroom delen met de buren nog steeds niet mogelijk
De situatie op het overvolle stroomnet zal nog enige tijd kritiek blijven, meldt hoogspanningsnetbeheerder TenneT bij de presentatie van zijn jaarverslag. Hoewel het vorig jaar gelukt is om de netcapaciteit boven de gestelde doelen uit te breiden, neemt de elektrificatie van de samenleving steeds sneller toe door de energietransitie. “Onze focus ligt primair op bouwen, bouwen, bouwen”, zegt topvrouw Manon van Beek van TenneT.
Bekend is dat het stroomnet in Nederland op steeds meer plekken volloopt. Dat heeft te maken met de komst van tal van windturbines, zonneparken, laadpalen, warmtepompen en de verduurzamingsplannen van de industrie. Verspreid over het land staan intussen duizenden bedrijven op de wachtlijst voor een stroomaansluiting.
TenneT investeerde vorig jaar ruim 7,7 miljard euro in het net, waarvan ongeveer 3 miljard in Nederland en 4,7 miljard in Duitsland. Dat is zeker 1,5 miljard euro boven doelstelling. Een groot deel daarvan is besteed aan onderhoud. Dat is ook hard nodig, want volgens TenneT groeit het aandeel elektriciteit van de landelijke energiebehoefte van 20 procent nu naar maximaal 60 procent in 2050. Uiteindelijk zullen de jaarlijkse investeringen groeien tot ten minste 10 miljard euro.
Verder daalde de omzet van TenneT vorig jaar met zo’n 600 miljoen euro naar 9,2 miljard euro. Maar de winst voor belasting en rentekosten steeg met ongeveer 600 miljoen euro naar 1,8 miljard. Dat heeft het bedrijf onder meer te danken aan gestegen tarieven.
Ook het aantal werknemers bij TenneT steeg. Vorig jaar nam het bedrijf ruim 1.400 nieuwe mensen aan, waardoor er nu meer dan 8.300 mensen in dienst zijn. Om de investeringen in de energietransitie daadwerkelijk uit te voeren, heeft de netbeheerder veel technisch personeel nodig.
Duitse tak Tennet dit jaar verkocht aan Duitse staat
TenneT verkoopt "zeer waarschijnlijk" nog dit jaar zijn Duitse onderdelen aan de Duitse staat. Die verwachting spreekt TenneT uit in zijn jaarverslag over 2023. De gesprekken gaan de komende tijd verder, waarbij de netbeheerder aangeeft dat het nog niet zeker is dat een overeenkomst wordt bereikt.
TenneT heeft het afgelopen jaar naar eigen zeggen "constructieve gesprekken" gevoerd met staatsinvesteringsbank KfW, die optreedt namens de Duitse staat. Persbureau Bloomberg meldde zondag op basis van ingewijden al dat Nederland en Duitsland dicht bij een overeenkomst zaten. De Nederlandse staat is nu nog de enige aandeelhouder van TenneT, die ook verantwoordelijk is voor grote delen van het hoogspanningsnet in Duitsland.
Volgens de bronnen kunnen details van de transactie de komende dagen bekend worden. De deal zou een waarde hebben van 22 miljard euro.
Het demissionaire kabinet stelde begin dit jaar nog een lening beschikbaar van in totaal 25 miljard euro voor 2024 en 2025. Het gaat om een overbruggingslening: TenneT heeft geld nodig totdat de Duitse tak aan Duitsland is verkocht. Met het geld kan de netbeheerder naar eigen zeggen blijven investeren in de elektriciteitsnetten van zowel Nederland als Duitsland.