Beleggers op de Europese aandelenbeurzen wisten zich maandag niet te herpakken na de forse verliezen op vrijdag.
De stemming bleef nerveus, vooral door aanhoudende koersdruk op valuta van opkomende landen en tot dusver matige kwartaalcijfers. In Amsterdam kwam daar ook nog teleurstelling over een overnamebod op Ziggo bij.
De AEX-index sloot 0,8 procent lager op 390,79 punten en de MidKap daalde een fractie tot 628,36 punten. De verliezen op de beurzen in Frankfurt en Parijs bleven beperkt tot respectievelijk 0,5 en 0,4 procent, terwijl de beurs in Londen 1,6 procent verloor. De FTSE werd onder meer flink geraakt door een koersval van energieconcern BG.
Ziggo verloor 2,9 procent tot 32,30 euro. De kabelexploitant kreeg een overnamebod van 34,53 euro per aandeel van grootaandeelhouder Liberty Global. Dat bod bestaat voor 11 euro uit contanten en voor de rest uit aandelen Liberty Global. “De grote tegenvaller is dat er te veel aandelen Liberty worden aangeboden en te weinig cash”, zei analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.
Kapitaalvlucht
Beleggers overpeinsden de gevolgen van een mogelijk versnelde afbouw van steun door de Federal Reserve, waardoor de kapitaalvlucht uit opkomende landen waarschijnlijk verder wordt versterkt. De valuta van veel opkomende landen staan daardoor stevig onder druk.
De centrale bank van Turkije liet maandag weten alle maatregelen te nemen die nodig zijn om de neergang van de Turkse lira te stoppen. Dat beloofde de centrale bank nadat de Turkse munt eerder op de dag tot een nieuw dieptepunt ten opzichte van de dollar en de euro was gezakt.
BG onderuit
In Londen verloor BG bijna 14 procent nadat het bedrijf waarschuwde dat de winst in 2013 lager uitvalt dan eerder werd aangenomen. Een andere sterke daler in de FTSE was Vodafone. De telecomgigant zakte bijna 4 procent nadat het Amerikaanse telefonieconcern AT&T verklaarde geen plannen te hebben voor een overname van Vodafone. De koers van Vodafone was de laatste tijd juist scherp gestegen door speculaties op een mogelijke overname.
De euro was 1,3675 dollar waard, tegen 1,3680 dollar bij het slot van de Europese beurzen vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,8 procent tot 95,89 dollar per vat. Brent werd ook 0,8 procent goedkoper, op 106,95 dollar.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl