Baanbrekend bankieren doe je bij Revolut. Tenminste, dat is het beeld dat de Europese neobank met het hoofdkantoor in Londen ons voorhoudt. Deze online only bank is aan een grote opmars bezig in Europa en is ook actief op de Nederlandse markt. Business Insider nam de proef op de som.

Uit een automaat op vliegveld Schiphol halen we de gratis bankpas van Revolut. Door de QR-code te scannen, installeren we de app en kunnen we de gratis rekening openen. Dat kun je doen met één “tik” volgens de bank, om vervolgens “baanbrekend te bankieren”.

Meteen blijkt echter dat het openen van een rekening net wat meer om het lijf heeft dan één tikje op het scherm. Gelukkig maar, want het gaat toch om geld.

Ook bij Revolut moet je je ID-bewijs scannen om je identiteit te bevestigen. Het gaat desondanks allemaal redelijk vlot, al moet je in de app even zoeken hoe je de gratis kaart die je op het vliegveld hebt gekregen, moet activeren. Je kunt namelijk wel een nieuwe fysieke kaart bestellen, maar dan ben je verzendkosten kwijt.

Informatie in de app van Revolut niet altijd actueel

Wat vooral opvalt, is dat de teksten in de app en op de website niet altijd up-to-date zijn. In het ene scherm lezen we dat Revolut 50 miljoen klanten heeft, in de sms die Revolut stuurt ter verificatie is sprake van 18 miljoen klanten, en in de Apple Appstore gaat het om 45 miljoen klanten. Het doet natuurlijk niets af aan de bankdienst zelf, maar slordig is het wel.

Echt irritant wordt het als je per e-mail bij de eerste uitgave 10 euro bonus cashback wordt beloofd, om vervolgens in het volgende scherm te zien dat je die uitgave vóór 11 september had moeten doen. Dat is toch raar als je je rekening pas half november hebt geopend. Ook staat in sommige vensters het meest actuele saldo, en in een ander scherm nog het vorige saldo.

Wat krijg je vervolgens? Eigenlijk een beetje hetzelfde als bij de Nederlandse neobank bunq. Betaalpas(sen), al dan niet fysiek, creditcards, de mogelijkheid om cash geld op te nemen, Apple en Google Pay, rekeningen in verschillende valuta, verzekeringen, kortom vrijwel het hele scala aan financiële diensten. Ook kun je geld lenen en beleggen in de bitcoin via Revolut.

Naarmate je meer diensten afneemt, ga je wel maandelijks ook meer betalen, maar dat is bij andere banken niet anders.

Spaarrente van 2% bij Revolut niet heel spectaculair

Dan komen we bij het grootste lokkertje voor Nederlanders: de rente op spaargeld. De vrije spaarrente zonder voorwaarden is bij Revolut eind november 2 procent. Dat is een fractie minder dan bij bunq, maar wel weer meer dan bij de meeste traditionele grootbanken. En je hoeft je ook niet druk te maken over je spaargeld tot 100.000 euro, want dat is via het depositogarantiestelsel van in dit geval Litouwen gedekt.

Niet slecht dus, maar er zijn genoeg andere aanbieders van spaarrekeningen met een hogere rente, dus als het je alleen om de spaarrente te doen is, kun je beter elders een aparte spaarrekening openen.

Revolut vertelde het Financieele Dagblad in juli dat Nederland een van de groeimarkten was. Destijds waren er 800.000 rekeninghouders met een Revolut-rekening. Dat lijkt veel, maar het viel de bank toch een beetje tegen. We liepen achter bij andere landen. In Ierland heeft volgens de bank de helft van de inwoners al een Revolut-rekening.

Om in Nederland meer voet aan de grond te krijgen, heeft Revolut zijn aanbod aangepast door bijvoorbeeld Tikkie te integreren. En dat zegt eigenlijk genoeg.

Vergeleken met banken in andere Europese landen is de gemiddelde Nederlandse bank niet zo stoffig. Veel grotere banken bieden diensten die heel vergelijkbaar zijn met het aanbod van neobanken als bunq en Revolut, waardoor het voordeel om over te stappen vaak niet groot genoeg is. Het wordt waarschijnlijk nog een flinke uitdaging voor Revolut om de helft van de Nederlanders een rekening te laten openen.

LEES OOK: Blik op je Geld in november: inflatie blijft spaarders dwarszitten