- Neobank bunq voert verbeteringen door bij de beveiliging van banktransacties, na het optreden van een aantal fraudegevallen met phishingmails.
- Bunq gaat onder meer het daadwerkelijk uitvoeren van betalingen vertragen, zodat een gebruiker de tijd heeft om een betaling alsnog te annuleren.
- Topman Ali Niknam gaf eind mei aan kritiek van slachtoffers van phishingfraudeurs op de klantenservice van bunq te begrijpen.
- Lees ook: Neobank bunq voegt doorlopende reisverzekeringen toe aan aanbod, inclusief schade aan huurauto
Onlinebank bunq neemt extra maatregelen tegen phishing, waaronder het uitstellen van betalingen. Bunq kwam de afgelopen weken in het nieuws nadat NOS en NRC hadden onthuld dat phishingaanvallen vaak succesvol zouden zijn bij de onlinebank en dat gedupeerde klanten moeilijk in contact konden komen met de jonge bank.
Door het invoeren van uitgestelde betalingen lijkt het alsof de betaling al is doorgevoerd en het geld is afgeschreven, maar bunq houdt in werkelijkheid de betaling nog 24 uur vast. “Bij twijfel of het vermoeden van onraad heeft de gebruiker de tijd om de betaling in de app alsnog te annuleren”, licht de bank toe. Bunq komt ook met een nieuwe beveiligingsfunctie om frauduleuze software op te sporen.
Volgens de bank waren er vorig jaar in totaal 85 slachtoffers van bankhelpdeskfraude en phishing bij bunq. “Elk slachtoffer is er één te veel, daarom werken we continu aan verbeteringen”, schrijft de bank in een mail aan haar klanten.
Topman Ali Niknam gaf eind mei aan kritiek van slachtoffers van phishingfraudeurs op de klantenservice van bunq te begrijpen. “De kritiek gericht op onze klantenservice begrijpen we. Die nemen we graag ter harte. bunq is opgericht met als doel om de gebruiker op de eerste plaats te zetten. Ik vind het daarom ontzettend vervelend sommige mensen teleurgesteld te hebben”, schreef Niknam op netwerkplatform LinkedIn. “We zijn druk bezig met het doorvoeren van verbeteringen en gaan daar de komende tijd nog meer tijd en aandacht aan besteden.”
Niknam stelde ook dat bunq contact had met slachtoffers voordat de mediaberichten verschenen. "Voor velen zijn wij nog altijd bezig om geld terug te halen, voor anderen kijken we in hoeverre een coulancevergoeding passend is."
Consumentenbond: afkoelperiode bij verhoging limiet overboekingen is verstandig
De Consumentenbond is blij dat bunq een zogeheten afkoelperiode invoert wanneer de klant zijn limiet voor overboekingen verhoogt, inlogt op een nieuw apparaat of bij een betaling naar een nieuw rekeningnummer. Directeur Sandra Molenaar denkt dat de maatregel veel schade gaat voorkomen. Ze merkt wel op dat de meeste andere banken enkele jaren geleden al een afkoelperiode invoerden als klanten hun overboeklimiet verhogen.
Volgens de Consumentenbond kwamen de afgelopen maand veel klachten binnen van klanten die na de oplichting geen persoonlijk contact kregen met de bank. Maar volgens de bond past bunq niks aan in zijn telefonische bereikbaarheid. "We begrijpen dat bunq een digitale bank is en ook op een digitale wijze communiceert, maar in sommige gevallen moet je gewoon een mens kunnen spreken. Hier is bunq echt de mist ingegaan", aldus Molenaar.