Spaarrentes zijn nog veel lager dan de inflatie in Nederland, maar er is wel de nodige beweging. Woensdag kondigde neobank bunq aan de variabele spaarrente voor klanten te verhogen naar 2,01 procent. Deze rente geldt voor tegoeden tot 100.000 euro.

Bunq heeft de spaartegoeden naar eigen zeggen de afgelopen drie maanden met een half miljard euro zien stijgen naar 2,3 miljard euro.

Met de verhoging van de variabele spaarrente volgt bunq lijn van de Europese Centrale Bank, die de belangrijkste beleidsrentes afgelopen week opnieuw verhoogde. Banken die zelf geld bij de ECB stallen, krijgen nu een depositorente van 3 procent van de centrale bank.

Wat betreft de variabele spaarrentes kun je via spaarplatform Raisin een rekening openen bij twee buitenlandse banken die vrij hoge rentes bieden. Voor Renault Bank gaat het om 1,75 procent en voor Nordax Bank om 1,6 procent.

Verder zit de Yapi Kredi Bank, die wat betreft de spaarrentes onder het Nederlandse depositogarantiestelsel valt, met een variabele spaarrente van 1,6 procent vrij hoog in de markt, volgens de gegevens de site actuelerentestanden.nl

Kijk je naar de variabele rentes voor vrij opneembare rekeningen van Nederlandse grootbanken, dan bieden ABN AMRO, ING, SNS Bank en Rabobank allemaal spaartarieven van 0,5 procent.

Inflatie en spaarrentes

De Nederlandse inflatie kwam in februari uit op 8 procent. Hiermee ligt de inflatie nog een stuk hoger dan de variabele spaarrentes. Anders gezegd: de vergoeding op spaargeld is te laag om de stijging van prijzen en goederen en diensten te compenseren en de koopkracht van spaargeld stabiel te houden.

Maar hoe zit dat met spaardeposito's waarbij je geld voor langere tijd vast staat? Die bieden doorgaans een wat hogere rente.

Een blik op het overzicht van de site spaarinformatie.nl laat zien dat het nog niet heel aantrekkelijk is om spaargeld voor langere tijd vast te zetten. De hoogste rente voor een spaardeposito is te vinden bij een 3-jarig deposito met een rente van 3 procent.

Opvallend genoeg levert spaargeld langer dan 3 jaar vastzetten geen hogere vergoeding op, want voor bijvoorbeeld een 10-jarig spaardeposito is de hoogste rente ook 3 procent.

Je kunt dus wel een iets hogere rente krijgen door spaargeld langer te parkeren bij een bank, maar dat is nog steeds niet genoeg om de inflatie te verslaan.

LEES OOK: Misschien toch geen vermogensbelasting in box 3 op basis van werkelijk rendement van sparen en beleggen: dit is het alternatief