• Op groothandelsmarkten zijn stroomprijzen zaterdagmiddag gedurende een paar uur negatief, door een overschot aan zonne-energie.
  • Klanten van energieleveranciers met dynamische contracten profiteren hier direct van.
  • Vanaf juni kan het door dalende energieprijzen ook weer interessanter worden om prijzen voor langere tijd vast te zetten.

Op zaterdagmiddag 27 mei is het voor de de tweede keer dit jaar zover. Op groothandelsmarkten wordt de stroomprijs dan een paar uurtjes negatief.

Heel vaak komt het niet voor, maar op groothandelsmarkten voor energie kan de balans tussen vraag en aanbod af en toe zo uitvallen dat prijzen even negatief worden. Dit keer heeft dat opnieuw te maken met een groot overschot aan duurzame energie, vooral van zonnestroom.

“Het feit dat het al de tweede keer dit jaar is dat we de day ahead-veiling moeten overdoen vanwege zeer lage prijzen, is zorgwekkend en benadrukt de behoefte aan meer flexibiliteit in Nederland, vooral in de vroege middaguren wanneer er een overschot aan zonnestroom is”, zegt energiespecialist Joakim Salquvist van Tibber, een leverancier van dynamische energiecontracten.

In de grafiek hieronder van de veiling op de de groothandelsmarkt voor 27 mei is te zien dat de stroomprijs tussen 14.00 uur en 16.00 uur negatief wordt met een dieptepunt van van ongeveer 200 euro per megawattuur.

Bron: EPEX
Bron: EPEX

Omgerekend naar kilowattuur gaat het om een negatieve prijs van gemiddeld bijna 20 cent per kWh. Voor de consument moeten daar nog wel belastingen bij worden opgeteld en dan kom je volgens Tibber uit op negatieve stroomprijzen van ongeveer 7 cent per kWh.

Negatieve stroomprijs: verdienen aan stroomverbruik

Aanbieders van dynamische contracten rekenen prijzen op de groothandelsmarkt op uurbasis of dagbasis door aan consumenten. Klanten zien hun verbruikskosten van stroom en gas dus dagelijks mee schommelen met de prijzen op de groothandelsmarkt. Klanten met een dynamisch energiecontract verdienen zaterdag gedurende een paar uur dus daadwerkelijk geld aan de stroom die ze verbruiken.

Op momenten dat de prijzen dalen leveren dynamische energiecontracten direct voordeel op, maar het omgekeerde is ook het geval.

In de eerste maanden van dit jaar hebben consumenten met dynamische contracten relatief sterk geprofiteerd van dalende prijzen op groothandelsmarkten. De lagere stroom- en gasprijzen sijpelen uiteindelijk ook door in variabele en vaste contracten. Voor variabele energiecontracten geldt dat die momenteel één keer per maand of één keer per kwartaal worden aangepast.

Vanaf 1 juni wordt het extra interessant om te kijken naar de prijzen van nieuwe vaste energiecontracten voor gas en stroom. De verwachting is dat meer aanbieders contracten zullen aanbieden waarbij de prijzen voor 1 jaar vaststaan, tegen lagere prijzen. Dit heeft ook te maken met een wijziging rond de regels voor opzegboetes.

LEES OOK: Vast energiecontract vanaf 1 juni: lagere prijzen gas en stroom – maar zo hoog kan opzegboete uitvallen