,,We zien een uitstuitereffect na de recente koersstijgingen. De markten proberen een rustpunt te vinden en dat gaat met vallen en opstaan. Er is ook sprake van wat voorzichtigheid voorafgaand aan het weekeinde, waardoor handelaren hun posities afsluiten”, aldus handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.
De AEX-index in Amsterdam verloor 0,8 procent tot 280,01 punten en de MidKap-index leverde 1,2 procent in tot 472,14 punten. In Frankfurt, Londen en Parijs daalden de beurzen tot 1,2 procent.
Banenplan Obama
De stemming in Europa stond onder druk doordat Wall Street donderdag lager sloot vanwege het uitblijven van details over de verdere steunmaatregelen van de Amerikaanse centrale bank. Ook wezen de Amerikaanse openingsindicatoren vrijdagochtend op een voortzetting van de daling op de Amerikaanse beurzen.
Het banenplan van de Amerikaanse president Barack Obama, dat met een omvang van 447 miljard dollar (ruim 320 miljard euro) groter uitviel dan verwacht, kon de markten nog niet inspireren. Beleggers vrezen dat de Democraat Obama een zware politieke strijd zal moeten voeren met de Republikeinen om het plan door te voeren.
Bankaandelen
In Europa werden de bankaandelen weer van de hand gedaan. Uit cijfers van de Europese Centrale Bank bleek dat de banken in de eurozone in de afgelopen dagen opnieuw forse geldbedragen hebben gestald bij de centrale bank. Volgens marktvorsers is dit een signaal dat het onderlinge vertrouwen tussen de financiële instellingen ver te zoeken is.
In Amsterdam ging de handel in het aandeel Swedish Automobile vrijdag weer van start na een onderbreking van 2 dagen. Het aandeel klapte bijna 50 procent omlaag, maar verkleinde dat verlies tot ruim 33 procent.
Beroep Saab
Saab liet weten maandag in beroep te gaan bij de Zweedse rechtbank in verband met het afwijzen van de bescherming tegen schuldeisers door de rechter. De Zweedse vakbonden kondigden aan dinsdag faillissement aan te vragen voor Saab als hun leden nog geen salaris hebben ontvangen.
In de AEX waren staalbedrijven ArcelorMittal en Aperam de grootste verliezers met minnen van 4,4 en 3,2 procent. AirFrance-KLM zakte 2,7 procent. Topman Pierre-Henri Gourgeon liet weten dat de luchtvaartcombinatie niet langer hoog zal inzetten op behoud van zijn wereldwijde toppositie als vrachtvervoerder omdat die branche te veel onder invloed staat van economische schommelingen.
De euro zette de daling voort en was 1,3805 dollar waard, tegen 1,3960 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,2 procent tot 87,97 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl