ING voert een negatieve rente in van 0,5 procent voor klanten met rekeningen waarop meer dan 1 miljoen euro staat. Het gaat daarbij om zowel betaalrekeningen als spaar- en beleggingsrekeningen, maakte de grootbank vrijdag bekend.
De wijziging gaat op 1 april in voor zakelijke klanten. Op 1 juli worden de veranderingen doorgevoerd voor particulieren.
ING volgt met de stap een eerdere aankondiging van ABN Amro, die ook per 1 april een negatieve rente doorvoert voor vermogende klanten. Alleen ligt de grens bij ABN Amro op 2,5 miljoen euro vermogen. Boven dat bedrag wordt een negatieve rente van 0,5 procent gerekend.
Particuliere spaarders krijgen bij ABN AMRO vanaf april geen rente meer over tegoeden op vrij opneembare rekeningen. ING blijft voor particuliere klanten met een spaarsaldo tot 100.000 euro een rente van 0,01 procent bieden. Tussen de 100.000 euro en 1 miljoen euro krijgen klanten geen rente op spaarrekeningen.
Negatieve rente bij banken
Banken worstelen wat ze aanmoeten met het doorberekenen van negatieve rentes op spaargeld. De ECB zet commerciële banken onder druk om geld te laten rollen met een boeterente op spaargeld.
Het idee is dat dit een extra stimulans geeft om geld niet op deposito’s te laten staan, maar te investeren in de economie. Alleen is het lastig voor banken om dit in de praktijk te brengen.
De ECB ziet graag dat banken als ‘doorgeefluik’ fungeren van het eigen rentebeleid, maar het is moeilijk uit te leggen aan klanten waarom een boeterente op spaargeld goed voor ze is. Voor de economie als geheel kan het gunstig zijn als de consumptie en investeringen toenemen, maar als individuele spaarder ligt die afweging natuurlijk heel anders.
In de praktijk ontstaat er een soort tweedeling op de Nederlandse spaarmarkt, waarbij voor particulieren tegoeden tot 100.000 euro gevrijwaard lijken te blijven van een negatieve spaarrente.
Dit valt af te leiden uit het feit dat zowel ABN AMRO als ING drie klassen hanteren: tegoeden tot 100.000 euro krijgen geen negatieve rente; over spaarvermogen tussen de 100.000 euro en 1 miljoen à 2,5 miljoen euro wordt geen rente meer vergoed; en vanaf een substantieel vermogen (1 miljoen euro bij ING, 2,5 miljoen euro bij ABN Amro) geldt een negatieve rente.