De Nederlandse startup Sustainer Homes bouwt duurzame woningen die volledig in hun eigen energie voorzien. Eind augustus werd het eerste exemplaar gepresenteerd in het Limburgse Melderslo, waar Business Insider bij aanwezig was.

“Ons doel was om een woning te ontwerpen die tien keer zo duurzaam is als een normaal huis”, aldus mede-oprichter en CEO Gert van Vugt. Dat is volgens hem gelukt.

Staal en beton zijn vermeden in de duurzame woning. Dat zijn twee bouwmaterialen met een grote ecologische voetafdruk. Sustainer Homes kiest voor een skelet van hout.

Neem een kijkje in de modulaire woning van Sustainer Homes die geen aansluiting heeft op het water- en elektriciteitsnet en op het rioolsysteem. Volledig off-grid dus.


Het huis in Limburg bestaat uit vijf modules van 3,5 bij 2,5 meter. Het is als een soort LEGO. Door de houten geraamtes te schakelen en stapelen zijn allerlei ontwerpen mogelijk.

sustainer-homes-1


Het Groningse bedrijf DK Modulair maakt de modules, inclusief ingebouwde keuken en badkamer. Een robotgestuurde frees zaagt de losse onderdelen zeer nauwkeurig uit, waardoor er nauwelijks hout verloren gaat. “Bij normale bouw is er zo’n 20 procent verlies van bouwmateriaal”, geeft Van Vugt aan. “Bij ons is dat bijna nul.”

sustainer1


De losse modules gaan op de vrachtwagen naar de plek waar het huis moet komen. Daar koppelt het team van Sustainer Homes de houten blokken. En dat gaat razendsnel.


Op het dak liggen 27 zonnepanelen die in combinatie met een accusysteem voldoende elektriciteit leveren voor de verlichting, tv, koelkast en andere apparatuur. De regen die op het dak valt, belandt in een grote tank van enkele duizenden liters. Na zuivering komt de neerslag als helder drinkwater uit de kraan.

sustainer-homes-drone


Het afvalwater wordt gezuiverd in een helofytenfilter (plantenfilter, te zien op de voorgrond) en stroomt de grond in. Een aansluiting op het riool is niet nodig, en dat betekent dat de woning praktisch overal neergezet kan worden.

sustainer-homes-regen


De overstek houdt in de zomer de hoogstaande zon buiten en laat in de winter het licht van de lage zon binnen.

sustainer-homes-overstek


Het interieur draait om natuurlijke materialen. De wanden zijn afgewerkt met populierenhout en de vloer is van eiken. Zelfs de keuken in deze woning is van hout. Overigens is het ook mogelijk om een reguliere keuken te laten plaatsen.

sustainer-homes-keuken


In de Limburgse woning is een spoeltoilet ingebouwd, maar er zijn ook andere opties mogelijk zoals een composttoilet. Per ontwerp kijkt het bedrijf naar de beste oplossing.

sustainer-homes-badkamer

Het huis wordt verwarmd door een warmtepomp, een soort omgekeerde koelkast. Die verzamelt warmte uit de buitenlucht en geeft die binnen af via een ventilatiesysteem. In dit huis heeft de eigenaar ook gekozen voor een houtkachel.

sustainer-homes-keuken


Samen met de zonnepanelen, driedubbel isolatieglas en oriëntatie op het zuiden is het binnen ook ‘s winters, als er minder zonuren zijn, aangenaam.

sustainer-homes-slaapkamer


“Voor particulieren is het een manier om aan hun droomwoning te komen zonder de hoofdprijs te betalen”, zegt Van Vugt. Geïnteresseerden gaan eerst om tafel zitten met een architect die de wensen op papier zet en kijkt hoeveel modules er nodig zijn.

sustainer-homes-slaapkamer-bed


De simpelste versie van de woning, die energieneutraal is maar niet zelfvoorzienend, kost 55.000 euro, exclusief btw, fundering en transport. Met zonnepanelen, accusysteem, waterreservoir en plantenfilter gaat dat richting een ton. (Zie ook de rekentool op de site van Sustainer Homes.)

sustainer-homes-team

 

LEES OOK: Dit Rotterdamse huis is gemaakt van 15 ton bouwafval: glas, dakpannen en… toiletpotten