Het stimuleren van robotonderzoek moet liefst 240 duizend nieuwe banen in Europa opleveren.
De Europese Commissie en 180 bedrijven en onderzoeksinstellingen hebben de handen ineengeslagen.De samenwerking, die dinsdag werd aangekondigd, zal naar verwachting het wereldwijde marktaandeel van Europese robotbedrijven opkrikken van 35 naar 42 procent in 2020.
In totaal is 2,8 miljard euro uitgetrokken om het onderzoek naar de ontwikkeling en productie van robots een impuls te geven. Uit de Europese begroting is 700 miljoen euro beschikbaar, 2,1 miljard euro komt bij bedrijven vandaan.
,,Europa moet een producent gaan worden en niet alleen een consument van robots”, aldus Europees Commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda). Volgens haar levert het integreren van robots in de Europese industrie juist banen op.
Angst voor robots
Al sinds de negentiende eeuw is het een terugkerend angstvisioen voor de moderne economie: machines vervangen mensen en zorgen voor massawerkloosheid.
Tot nog toe is het steeds zo geweest dat er beroepsgroepen zijn uitgestorven door de opkomst van machines en computers. Maar de gangbare economische wijsheid is dat de productiviteitswinst die machines brengen, op macroniveau leidt tot meer welvaart (consumenten zijn goedkoper uit) en dat er altijd weer alternatief werk is gekomen waar vraag naar is.
Slimme robots
Het liberale weekblad The Economist zette begin dit jaar echter vraagtekens bij een nieuwe golf van automatisering die de komende decennia z’n beslag krijgt. Naar verwachting kunnen computers steeds meer breintaken overnemen en dat vormt opnieuw een bedreiging voor bestaande beroepsgroepen.
Economen die The Economist aanhaalde, vragen zich af of de technologische revolutie dit keer niet zó snel zal gaan, dat de zoektocht naar vervangende arbeid hopeloos achterblijft. Als de welvaart van de middenklasse in westerse landen hierdoor wordt geraakt, kan dat tot grote sociale problemen leiden, was de sombere conclusie.
Of het zover komt, is uiteraard koffiedik kijken. Want er zijn tal van lange-termijntrends, waarvan het lastig te voorspellen valt hoe ze op elkaar inwerken.
Bron: ANP/Z24
Lees ook
Oprukkende robot dwingt tot ondernemerschap
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl