- Bepaalde sectoren in Nederland zullen hard geraakt worden door de heffingen van de Amerikaanse president Donald Trump op auto’s en auto-onderdelen.
- Dat blijkt uit een analyse van de Rabobank.
- Het gaat om de groot- en detailhandel, de chemische industrie, de rubber- en kunststofindustrie, de metaal- en metaalproductenindustrie en de transportsector.
- Lees ook: Duitse autofabrikanten voor vermoedelijk ruim €3 miljard euro getroffen door importheffingen van Trump
Bepaalde sectoren in Nederland worden hard geraakt door de importheffingen op auto’s en auto-onderdelen die de Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd.
Vooral Nederlandse toeleveranciers van auto-onderdelen voor de Amerikaanse markt en bedrijven die onderdelen en grondstoffen verschepen naar onder meer Duitsland krijgen klappen. Dit voorzien economen van RaboResearch.
Bij de toeleveranciers gaat het volgens de economen om de groot-en detailhandel, de chemische industrie, de rubber- en kunststofindustrie, de metaal- en metaalproductenindustrie en de transportsector. Daarnaast exporteert de Duitse autosector, met onder andere Volkswagen en BMW, veel naar de VS. Daardoor zijn Nederlandse sectoren zowel direct als indirect kwetsbaar voor de tarieven, aldus de economen in hun onderzoek.
De onderstaande tabel uit het rapport van Rabobank laat zien dat indirecte effecten via de Nederlandse export naar Duitsland groter kunnen zijn dan de gevolgen voor de directe auto-export naar de VS.

Amerikaanse importheffingen op buitenlandse auto's en auto-onderdelen van 25%
Trump tekende eind vorige maand een decreet waarin hij aangeeft per 3 april 25 procent Amerikaanse importtarieven in te voeren op de import van zowel buitenlandse auto’s en auto-onderdelen. De VS heeft in deze sector een behoorlijk handelstekort ten opzichte van Mexico, Duitsland, Canada, Japan en Zuid-Korea. Nederland leverde in 2023 voor 570 miljoen dollar aan auto’s aan de VS.
Nederland zou door de heffingen dit jaar 700 miljoen euro aan economische waarde mislopen en volgend jaar zelfs 1,4 miljard euro. Dit komt neer op een 0,08 procent lagere groei van de economie in 2025 en 0,07 procent lagere groei in 2026, becijferen de economen van Rabobank.
De permanente economische schade is volgens hen iets lager, 600 miljoen euro. Dat komt vooral doordat economieën zich geleidelijk aanpassen aan de nieuwe situatie.
Nederland wordt vooral indirect geraakt door de slechter presterende auto-industrie van andere landen, zoals Duitsland. De economische schade in Nederland is lager dan in veel andere landen, aangezien Nederland omvangrijke auto-industrie kent.
De VS zelf kan zich opmaken voor flinke inflatie. Zo verwachten sommige analisten dat de prijs van auto's met wel 3.500 tot 12.000 dollar kan stijgen.