De Nederlandse tak van Bristol is officieel failliet. De rechtbank Oost-Brabant heeft het bankroet van de mode- en schoenenwinkelketen uitgesproken.

Het Belgische moederbedrijf van Bristol, Euro Shoe Group, had het faillissement maandag aangevraagd bij de rechtbank. Naast het hoofdkantoor in Eindhoven heeft de keten 78 vestigingen in Nederland. Bij het bedrijf werken 370 mensen. Zij verliezen met het bankroet hun baan. Euro Shoe Group zei maandag dat zij hun salaris over augustus nog wel krijgen.

De Nederlandse winkels zouden “in beperkte mate” openblijven, totdat er een curator zou zijn aangesteld. De rechtbank heeft nu twee curatoren aangewezen. Wat er precies met de winkels gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. De curatoren waren vooralsnog niet bereikbaar. De webshop sloot vorige week al in Nederland en België.

De afgelopen tijd heeft Bristol een grote uitverkoop gehouden om met die opbrengsten een deel van de schulden af te kunnen lossen. Marketingtopvrouw Lore Vanaudenhove zei in juli al dat dit geld niet genoeg is voor het afbetalen van alle schulden.

Euro Shoe Group kampt sinds 2019 met problemen, zoals de nasleep van de coronacrisis, gestegen huur- en energiekosten en minder koopkracht bij consumenten. Het bedrijf vroeg eind mei een vorm van uitstel van betaling aan in België. Daarmee was Euro Shoe Group tijdelijk beschermd tegen schuldeisers.

Het moederbedrijf van Bristol probeerde eerder een overnemer te vinden voor de Nederlandse winkels, maar dit is niet gelukt. In België hebben vier partijen een aantal winkels in dat land overgenomen. Een daarvan is de Franse schoenenketen Chaussea. Die neemt 62 winkels van Bristol over en enkele medewerkers van het hoofdkantoor. De andere drie partijen nemen twaalf winkels over.

Het faillissement zorgt voor veel onrust onder medewerkers, zegt FNV. "Voor hen markeert het faillissement een pijnlijk einde van een tijdperk." Een lichtpuntje is volgens de vakbond dat achterstallige pensioenbetalingen voor leden zijn veiliggesteld. "Wij zijn blij dat we deze financiële zekerheid hebben kunnen realiseren voor de hardwerkende mensen die zich vaak jarenlang hebben ingezet voor Bristol."

"Het is de zoveelste keten in de winkelstraat die nu helaas failliet verklaard wordt", aldus CNV-bestuurder Erik Maas. "Het belangrijkste is nu dat werknemers zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen, want ze moeten hun vaste lasten kunnen betalen."

LEES OOK: Schoenenketen Bristol onderhandelt met banken over financiering – familie springt bij om verliezen te stelpen