Nederlanders betalen een stuk minder voor stroom dan Duitsers. Vooral omdat Duitse consumenten fors bijbetalen voor milieusubsidies.

Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd marktonderzoek van TenneT, de beheerder van het hoogspanningsnet.

Vorig jaar was het verschil ongeveer 30 procent in het voordeel van de Nederlandse consument. Duitsers betaalden omgerekend zo’n 280 euro per megawattuur (MWh); Nederlanders gemiddeld nog net geen 200 euro.

In Duitsland wordt de laatste jaren sterk ingezet op stroomproductie door windmolens en zonnepanelen. De marktprijs van elektriciteit ligt daardoor lager in Duitsland, maar de aanleg van al die windparken kost veel geld. De Duitse consument moet meebetalen aan de subsidies, waarmee de Duitse overheid die projecten ondersteunt.

Door de groene taks is stroom voor de Duitse consument per saldo veel duurder dan in Nederland, blijkt uit onderstaande grafiek.

(klik voor uitvergroting: groene kleur is meerprijs door subsidie groene stroom)

duitse en nederlands stroom

Kijk je naar de groothandelsprijzen, dan speelt echter een ander verhaal. Stroom opwekken is in Nederland vaak duurder, omdat ons land relatief veel elektriciteitscentrales kent die op aardgas draaien. Duitsland heeft juist veel kolencentrales en de afgelopen jaren zijn kolen, mede door importen uit de VS een stuk goedkoper geworden.

Het komt ook vaak voor dat bij onze oosterburen overcapaciteit is aan zonne- en windenergie. Een deel van dit overschot aan groene stroom wordt dan tegen sterk gereduceerde tarieven, soms zelfs gratis, op de Nederlandse energiemarkt gedumpt.

(klik op grafiek voor uitvergroting: Nederlandse stroom op handelsmarkt duurder)

groothandel stroom

Vanwege het marktprijsverschil wordt de goedkopere Duitse stroom ook naar Nederland getransporteerd. Nederlanders die deze stroom uit hun stopcontact halen, hoeven niet mee te betalen aan de Duitse subsidies en zijn daardoor goedkoper uit.

Prijsvoordeel Nederland

Overigens geldt het prijsvoordeel niet alleen voor consumenten maar ook voor Nederlandse bedrijven. Alleen zeer energie-intensieve grootverbruikers in de industrie zijn in ons land duurder uit, aangezien soortgelijke ondernemingen in Duitsland tariefkortingen krijgen.

TenneT is bezig om de verbindingscapaciteit tussen Nederland en Duitsland te vergroten. De netbeheerder verwacht dat komende jaren nog veel meer goedkope stroom kan worden geïmporteerd.

Maar deze stroomvoorziening uit Duitsland betekent wel dat Nederlandse gas- en kolencentrales minder uren draaien. Inmiddels liggen er al een aantal centrales helemaal stil. Nederlandse energiebedrijven zien hierdoor hun inkomsten teruglopen. Voor de energiesector in Nederland is het daarom beter dat internationaal afspraken gemaakt worden om het energiebeleid tussen de landen beter op elkaar af te stemmen.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl