- Nederland staat 4de in de Europese en 14de op de wereldranglijst van startupvriendelijke landen, maar zou nog hoger kunnen staan.
- Startups lopen al snel tegen groeiproblemen aan in Nederland. Denk hierbij aan moeilijk te vinden personeel en een gebrek aan investeerders.
- Techplatform AG Connect sprak met brancheorganisatie Techleap.nl VNO-NCW over de risico’s die deze problemen voor heel Nederland vormen.
- Lees ook: Nederlandse groeibedrijven halen in het slotkwartaal van 2022 weer meer financiering op met een totaalbedrag van €750 miljoen
Het gaat best goed met de startupcultuur in Nederland. We staan niet voor niets 4de in de Europese en 14de op de wereldranglijst van startupvriendelijke landen, volgens Startup Genome. Op dit moment telt Nederland bijvoorbeeld 621 startups per miljoen inwoners, werken er 130.000 mensen bij dit soort bedrijven en zijn ze bij elkaar zo’n 100 miljard euro waard. Dat zijn flinke cijfers. Maar toch zijn er de nodige problemen.
Startups lopen er in Nederland al snel tegenaan dat starten makkelijk is, maar doorgroeien minstens een uitdaging. Dat komt voornamelijk doordat er een tekort aan gekwalificeerd personeel te vinden is, en als dat al gevonden kan worden, is het moeilijk binnen te halen. Het is namelijk vrij normaal om nieuwe werknemers aandelen in de startup te geven, maar dat gaat niet makkelijk in Nederland door bepaalde wetgevingen.
Daarnaast is het investeringsklimaat in Nederland nog vrij jong en ietwat terughoudend. Dat zorgt ervoor dat wanneer een startup wil doorgroeien naar, laten we zeggen een scale-up, dat het hiervoor vaak naar het buitenland verhuist. Londen en de VS zijn populaire locaties omdat daar makkelijker investeerders te vinden zijn.
Techplatform AG Connect sprak met Myrthe Hooijman, directeur government affairs bij non-profit brancheorganisatie Techleap.nl, en Robin Biersma, beleidssecretaris startupklimaat bij VNO-NCW, over de aanhoudende problemen voor startups en de risico’s die deze voor heel Nederland vormen.