- De Nederlandse startup Carbyon haalt ruim 15 miljoen euro op voor een techniek om CO2 uit de lucht te filteren.
- Het kapitaal komt uit zowel Duitse, Franse als Nederlandse handen.
- De startup hoopt met CO2-afvangmachines in 2050 per jaar 5 miljard ton koolstofdioxide uit de lucht te kunnen halen.
- Lees ook: CO2 uit de lucht filteren is misschien wel effectiever tegen klimaatverandering dan het planten van bomen – maar is een doorbraak realistisch?
De Nederlandse startup Carbyon heeft bij een nieuwe investeringsronde 15,3 miljoen euro opgehaald.
Het Eindhovense bedrijf, dat een technologie heeft ontwikkeld die CO2 rechtstreeks uit de atmosfeer haalt, haalde het geld op bij drie nieuwe investeerders: het Duitse Siemens Financial Services, het Franse Omnes Capital en het Nederlandse Global Cleantech Capital.
Eerder staken Invest-NL, Innovation Industries, Lowercarbon Capital (VS) en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) al geld in het bedrijf. De totale financiering van Carbyon komt daarmee boven de 25 miljoen euro uit. Het bedrijf gebruikt het geld om de eerste demonstratiemodellen te bouwen, commerciële pilots te starten en zich voor te bereiden op grootschalige productie.
Carbyon, opgericht in 2019 door Hans De Neve, ontwikkelt zogeheten direct air capture (DAC)-machines om CO2 uit de lucht te halen en klimaatverandering tegen te gaan. Met de technologie van het bedrijf wordt het goedkoper om CO2 af te vangen.
Doel: jaarlijks 5 miljard ton CO2 uit de lucht halen
De Neve ziet een toekomst voor zich vol industriële parken met deze CO2-afvangmachines, zei hij afgelopen jaar tegen Business Insider Nederland.
"Ze kunnen dichter bij elkaar staan dan windturbines", aldus De Neve. "Zo'n tien meter van elkaar vandaan, zo schatten we. De machines nemen niet veel plaats in. In Nederland komen ze er mogelijk niet direct, omdat ze idealiter met groene energie aangedreven worden. Dat is er in ons land nog te weinig. Ze zullen dus vooral komen te staan in landen met veel wind-, zonne- of thermische energie, zoals Noorwegen en IJsland."
Carbyon maakt gebruik van een zogenoemde dunne filtertechnologie, waarbij een soort spons zich in enkele minuten volzuigt met CO2. De startup mikt in 2050 op een reductie van 5 miljard ton CO2 per jaar. De wereldwijde uitstoot bedroeg afgelopen jaar ruim 40 miljard ton CO2.
"Om tot die 5 miljard per jaar te komen, moeten we wel op grote schaal produceren", zei de ondernemer. "Net zoals de auto-industrie moeten we honderden miljoenen van deze installaties per jaar van de band laten rollen."