De Nederlandse staat moet door de coronacrisis veel meer lenen dan eerder werd gedacht.
De totale financieringsbehoefte wordt nu ingeschat op 135,8 miljard euro. Begin januari werd nog voorspeld dat er in 2020 zo’n 42,7 miljard euro moest worden geleend.
Het kabinet verwacht dat het begrotingstekort in 2020 oploopt tot 92 miljard euro, oftewel 11,8 procent van het bbp.
De Nederlandse staat moet dit jaar vanwege de coronacrisis fors meer lenen dan eerder werd gedacht. Dat heeft het Agentschap van de Generale Thesaurie van het ministerie van Financiën (DSTA) bekendgemaakt.
De totale financieringsbehoefte wordt nu ingeschat op 135,8 miljard euro. Begin januari werd nog voorspeld dat er in 2020 zo’n 42,7 miljard euro moest worden geleend. De forse bijstelling hangt samen met de voorjaarsnota die de overheid vorige week al naar buiten bracht.
Het kabinet verwacht dat het begrotingstekort in 2020 oploopt tot 92 miljard euro, oftewel 11,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp).
Minister van Financiën Wopke Hoekstra sprak eerder van het grootste begrotingstekort buiten oorlogstijd. “Dit is enorm”, zei de bewindsman. “De hele samenleving en het gros van de economie staan natuurlijk op slot, staan stil. Dat zie je in de cijfers terug.”
Grote staatsschuld
Een week geleden zei minister Hoekstra nog dat hij rekent op een staatsschuld van 65,2 procent van het nationaal inkomen, hoewel het kabinet benadrukte dat het om een “grove schatting” ging, gebaseerd op eerste berekeningen.
“Het kabinet verwacht een flinke economische krimp, kan rekenen op fors lagere belastinginkomsten en is daarnaast veel geld kwijt aan steunmaatregelen”, vatte de bewindsman samen.
Coronamaatregelen van de overheid
Het economisch steunpakket dat het kabinet al heeft aangekondigd kost het kabinet ongeveer 20 miljard euro. Daarmee kunnen bedrijven die hun omzet zien dalen loonkosten vergoed krijgen.
Daarnaast is er een ‘corona-gift’ van 4.000 euro voor middelgrote en kleine bedrijven met hoge vaste lasten in de zwaarst getroffen sectoren. Zelfstandigen die opdrachten zien verdwijnen kunnen ook inkomensondersteuning aanvragen.
Maar “de grootste impact op de financiën” wordt veroorzaakt door de 35 tot 45 miljard euro die het kabinet minder aan belastingen en premies ontvangt. Het grootste deel daarvan gaat om uitstel, maar als veel bedrijven failliet gaan is het “niet volledig te verwachten” dat de belastingen alsnog naar de schatkist gaan.
Aan de bezuinigingen die nodig zijn om de overheidsfinanciën weer enigszins op orde te brengen, wil Hoekstra nu nog even niet denken. “Maar de getallen zijn zo fors, dat je in de zomer, als we door deze eerste fase heen zijn, zal moeten kijken: wat is nu verstandig.”