- De Nederlandse staat wil zijn belang in ABN AMRO verkleinen tot minder dan 50 procent.
- De afbouw van het aandelenbelang van de staat past in het traject dat bij de beursgang van de bank in 2015 werd ingezet.
- ABN AMRO boekte afgelopen jaar fors meer winst en gaat ook geld terugsluizen naar aandeelhouders via de inkoop van eigen aandelen.
- Lees ook: Banken maken lenen voor bedrijven naar verwachting fors duurder in 2023
De Nederlandse staat is van plan om certificaten van aandelen ABN AMRO te verkopen. Het doel is het belang van de overheid te verkleinen tot net iets minder dan 50 procent. Dat meldt NLFI, de stichting die namens de Staat de overheidsbelangen in financiële instellingen beheert.
De verkoop zal plaatsvinden via een vooraf overeengekomen handelsplan dat zal worden uitgevoerd door Citigroup Global Markets Europe.
Volgens het plan zal Citigroup de volledige bevoegdheid hebben om namens NLFI een weloverwogen en ordelijke verkoop van de aandelen uit te voeren. Het plan treedt de komende dagen in werking en zal eindigen wanneer het maximale aantal aandelen is verkocht, maar het kan ook door NLFI worden verlengd, of tussentijds worden onderbroken of beëindigd.
Het handelsplan belet NLFI niet om andere transacties uit te voeren om het belang in ABN AMRO af te bouwen, ook niet tijdens de looptijd van het handelsplan. Op dit moment houdt NLFI een belang van 56,3 procent in ABN AMRO, verdeeld over 49,9 procent aandelen en 6,4 procent certificaten van aandelen.
De Nederlandse staat had eerder aangekondigd dat hij, na de beursgang van ABN AMRO op 20 november 2015, het belang in de bank geleidelijk.
ABN AMRO gaat eigen aandelen inkopen
ABN AMRO heeft afgelopen jaar ruim de helft meer winst geboekt dan een jaar eerder en wil aandeelhouders, waaronder de Nederlandse staat, gaan belonen, zo meldde de bank eerder deze week. Het financiële concern profiteerde onder meer van het oplopen van de rente. Daardoor kan ABN AMRO ruimere marges rekenen over spaargeld dat mensen bij de bank hebben gesteld.
Onder de streep bleef bijna 1,9 miljard euro winst over, tegen 1,2 miljard euro in 2021. Daarbij gingen de zogeheten rentebaten omhoog. De laatste maanden was er ook groei te zien bij de hypotheekportefeuille, terwijl de kosten over de gehele linie terugliepen als gevolg van eerder ingezette reorganisaties.
ABN AMRO denkt er nu ook weer sterk genoeg voor te staan om veel geld naar de aandeelhouders te laten terugvloeien. De bank doet dat door voor een half miljard euro aan uitstaande aandelen te gaan inkopen.
Dat laatste betekent ook dat er weer extra geld gaat naar de Nederlandse schatkist. Nederland krijgt ook nog dividend van de bank.