Het vertrouwen onder Nederlandse beleggers voor de komende vijf jaar is hoger dan ooit, ondanks de onzekerheid door de coronapandemie.

Particuliere beleggers verwachten de komende jaren een rendement van gemiddeld maar liefst 9,9 procent per jaar, blijkt uit de Global Investor Study 2021 van Schroders.

Het optimisme onder Nederlandse beleggers staat in schril contrast met gematigde verwachtingen van institutionele beleggers zoals Robeco.

Het vertrouwen onder Nederlandse beleggers voor de komende vijf jaar is hoger dan ooit, ondanks de onzekerheid door de coronapandemie. Particuliere beleggers verwachten de komende jaren een gemiddeld jaarlijks rendement van maar liefst 9,9 procent.

Dat blijkt uit de Global Investor Study 2021 van vermogensbeheerder Schroders, een onderzoek onder 23.000 mensen in 32 landen die van plan zijn het komende jaar zeker 10.000 euro te beleggen. Onder hen waren duizend mensen uit Nederland.

Vooral de oudere leeftijdsgroepen in Nederland zijn optimistisch gestemd, aangevoerd door de groep tussen 42 en 54 jaar. Die verwacht een jaarlijks rendement van meer dan 11 procent.

Professionele beleggers stuk voorzichtiger over rendement dan particulieren

Het optimisme onder Nederlandse beleggers is opmerkelijk, zeker vergeleken met zeer gematigde verwachtingen van institutionele beleggers. Zo toonde Robeco zich eind vorige maand “gematigd optimistisch” in zijn rapport “Expected Returns” over de jaren tot 2026.

De professionele beleggers van Robeco verwachten de komende vijf jaar voor aandelen maximaal 4,25 procent rendement per jaar in euro's en voor grondstoffen 5 procent. Voor overige beleggingen, zoals aandelen uit opkomende markten, obligaties en onroerend goed, voorspellen ze lagere rendementen.

Het onderzoek van Schroders wijst op de effecten van de coronapandemie op het beleggingsgedrag van particulieren. Zo heeft bijna de helft van de Nederlandse beleggers (46 procent) in 2020 meer meer gespaard of belegd dan ze van plan waren - een aanmerkelijk hoger aandeel dan het gemiddelde in Europa (38 procent) en wereldwijd (32 procent).

Bijna twee derde (66 procent) van de Nederlandse beleggers denkt sinds de pandemie bovendien meer na over hun financiële welzijn, blijkt uit het onderzoek. Dat geldt vooral voor investeerders die hun beleggingskennis als 'expert/gevorderd' omschrijven; van hen staat 70 procent er als gevolg van corona meer bij stil.

Nederlandse particuliere belegger wil meer risico nemen en kijkt ook serieus naar cryptovaluta

Het optimisme onder Nederlandse beleggers vertaalt zich in een grotere bereidheid financiële risico's te nemen. Zo willen ze vaker dan de gemiddelde Europese en wereldwijde belegger risicovoller beleggen wegens de lage spaarrentes. Meer dan 55 procent van de Nederlandse respondenten koos deze mogelijkheid. In heel Europa was nog niet de helft van de beleggers (49 procent) dit van plan.

De veranderingen van het afgelopen jaar lijken bij Nederlandse beleggers tot gedragsverandering te hebben geleid. Slechts 13 procent koos voor de antwoordmogelijkheid 'Ik zal waarschijnlijk meer geld uitgeven en minder sparen', tegen 21 procent van de Europese en 22 procent van de wereldwijde ondervraagden.

De grote bereidheid van Nederlanders om in activa met een 'hoog risico en hoog rendement' te beleggen werkt bovendien door naar de meer speculatieve delen van de markt. 40 procent overweegt serieus in cryptovaluta te beleggen, een aanzienlijk hoger percentage dan in andere Europese landen. Alleen in Azië en Zuid-Amerika zijn beleggers nog sterker geneigd voor deze speculatieve beleggingen te kiezen.

LEES OOK: Zo beleg je zonder slapeloze nachten: periodiek inleggen versus groter bedrag ineens