- De overnamemarkt voor het midden- en kleinbedrijf (MKB) is in de eerste helft van 2022 stabiel gebleven op een hoog niveau.
- Maar rentestijgingen en inflatie beginnen wel invloed te krijgen op de overnameprijzen.
- Gemiddeld werd voor een MKB-bedrijf in de eerste helft van 2022 4,85 keer de brutowinst neergeteld.
- Lees ook: Bestuur maritieme specialist Boskalis akkoord met overnamebod van €4,3 miljard van investeerder HAL
De activiteit op de overnamemarkt voor het midden- en kleinbedrijf (MKB) is in de eerste helft van dit jaar stabiel gebleven op een hoog niveau. Maar er zijn wel tekenen van afkoeling.
Dat blijkt uit de Overname Barometer, een periodiek onderzoek van overnameplatforms Brookz en Dealsuite naar de Nederlandse overnamemarkt.
Gemiddeld werd in de eerste helft van 2022 voor een MKB-bedrijf 4,85 keer de brutowinst (ebitda) betaald en dat is evenveel als in de tweede helft van 2021.
Het aantal overnametransacties bij MKB-bedrijven is licht gegroeid in de eerste helft van 2022. De groei zat vooral bij deals met een waarde van meer dan 10 miljoen euro, die goed waren voor 22 procent van het totale aantal transacties.
Hogere rente raakt financiering en verkoopprijs bij overnames
Uit navraag van Brookz en Dealsuite naar de invloed van de stijgende rente en de inflatie op de overnamemarkt blijkt dat ruim de helft van de respondenten aangeeft dat dit een negatief effect heeft gehad op de beschikbaarheid van financiering voor overnames. Ook heeft dit negatief uitgepakt voor de te realiseren verkoopprijzen.
Op sectorniveau zijn de eerste zes maanden van dit jaar de meeste overnames gerealiseerd in de sector Zakelijke dienstverlening (18 procent). Verder was de daling van het aantal transacties in de sector Bouw &Installatietechniek (-5 procent) en sector Gezondheidszorg & Farmacie (-3 procent) opvallend.
Hieronder is een overzicht van transacties per sector:
De de ebitda-multiples in de sectoren IT Dienstverlening & Softwareontwikkeling (6,6), Gezondheidszorg & Farmacie (6,35) en Agri & Food (5,6) en E-commerce & webshops (5,6) handhaafden zich op een hoog niveau.
Onderaan de ranking daalde de ebitda-multiple voor de sector Horeca, Toerisme & Recreatie naar 3,3 en voor de sector Detailhandel naar 3,0.
In vergelijking met tweede helft van vorig jaar, is de gemiddelde dealwaarde wederom flink gestegen. Het aantal deals met een transactiewaarde onder de 2,5 miljoen euro nam af met 6 procent, waar
het aantal deals met een transactiewaarde boven de 10 miljoen euro toenam met 6 procent.
Hieronder is het overzicht naar de grootte van transacties:
Partner Floyd Plettenberg bij Brookz en Dealsuite signaleert dat de turbulente macro-economische ontwikkelingen van de afgelopen maanden vooralsnog een beperkte invloed hebben op de overnamemarkt. “Ondanks het drukkende effect van de rentestijging, is er nog geen daling in verkoopprijzen waargenomen en is de gemiddelde EBITDA multiple stabiel gebleven. Wel zien we dat met name de stijgende rente een negatieve impact heeft op de beschikbaarheid van financiering.”
Nederlandse overnameprijzen laag in vergelijking met buurlanden
In vergelijking met onze buurlanden zijn Nederlandse MKB-bedrijven relatief goedkoop. Over alle sectoren heen worden er voor vergelijkbare bedrijven hogere overnameprijzen betaald in andere Europese landen vergeleken met Nederland.
In Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland wordt gemiddeld 19 procent meer betaald, in Frankrijk 12 procent en in het VK & Ierland 11 procent.
Het grootste verschil in de gemiddeld betaalde overnameprijs werd genoteerd in de sector Gezondheid & Farmacie. In deze sector is het verschil in verkoopprijs tussen Nederlands en het Verenigd Koninkrijk & Ierland maar liefst 32 procent.