De rente op de Nederlandse staatsleningen met een looptijd van tien jaar dook vrijdagochtend onder het nulpunt. Beleggers vluchten naar veilige havens op de financiële markten zoals staatsobligaties, mede vanwege de escalerende handelsspanningen.
De Europese aandelenbeurzen stonden vrijdag flink in het rood. De AEX-index op Beursplein 5 raakte rond het middaguur 1,3 procent kwijt op 538,24 punten.
De Amerikaanse economische sancties tegen Mexico joegen beleggers schrik aan en deden de internationale handelsspanningen weer oplaaien. Vooral bedrijven die gevoelig zijn voor de handelsperikelen werden van de hand gedaan.
De VS hanteren vanaf 10 juni importtarieven van 5 procent voor alle goederen die uit Mexico komen. President Donald Trump vindt dat Mexico onvoldoende optreedt tegen illegale immigratie en zal de importtarieven elke maand met 5 procent verhogen tot een maximum van 25 procent.
De mogelijk negatieve economische gevolgen van de handelsoorlog zorgen ervoor dat beleggers minder risico willen nemen en geld verplaatsen van aandelen naar veilig geachte staatsobligaties. Hierdoor stegen de beurskoersen van westerse staatsobligaties vrijdag, wat gepaard ging met een daling van de marktrente.
Nederland leent gratis voor 10 jaar
Het effectieve rendement op Nederlandse staatsleningen met een looptijd van tien jaar zakte vrijdagochtend bij de aanvang van de handel onder de nulgrens en werd later op de dag tot min 0,006 procent gedrukt.
Een negatieve rente betekent dat beleggers als het ware moeten betalen als ze in obligaties investeren. Dat gebeurt omdat de inkomsten die ze op vaste rentebetalingen en aflossing over de lening ontvangen lager zijn dan wat ze voor de obligatie betalen.
In 2016 noteerde de rente op het Nederlandse staatspapier voor het eerst in de historie onder nul.
Het negatieve rentetarief voor tien jaar vast betekent dat de Nederlandse staat bij de uitgifte van nieuwe 10-jarige staatsleningen in principe gratis zou kunnen lenen. Het is natuurlijk de vraag hoelang dit zo blijft.
Ironisch is wel dat de 10 jaars-rente onder het nulpunt duikt, net nu er een felle discussie woedt over de invoering van deze rente als tarief voor studieschulden in plaats van de 5-jaarsrente.