Nederlandse ondernemers reageren verdeeld op de uitkomst van de Britse parlementsverkiezingen. Over een ding is men het wel eens: het door premier David Cameron aangekondigde referendum over het lidmaatschap van de EU wordt cruciaal.

Inwoners van Groot-Brittannië en Noord-Ierland mochten gisteren naar de stembus. De Britse verkiezingen draaiden uit verrassend genoeg uit op een klinkende overwinning voor de conservatieven van premier Cameron. Ook Nederlandse ondernemers volgden de verkiezingen op de voet.

“Wij kijken er zeker met grote belangstelling naar”, zegt directeur Michiel van Deursen van de NBCC, de Nederlands-Britse Kamer van Koophandel. “Duitsland is onze handelspartner nummer één, maar het Verenigd Koninkrijk volgt daar vrij vlot achter. Acht à negen procent van onze totale export gaat bijvoorbeeld die kant op.”

De Conservatieven zijn als de grote winnaar uit de bus gekomen. Ze krijgen vrijwel zeker een absolute meerderheid in het Lagerhuis. “Dat betekent geen grote kanteling van het beleid en we weten dat continuïteit normaal gesproken goed is voor de zaken”, verklaart Van Deursen. “Zij hebben de afgelopen jaren de wind mee gehad, want onder Cameron is de economie sterk gaan groeien. Zo heeft de pond heeft zich gunstig ontwikkeld en zijn de meeste statistieken de goede kant opgegaan.”

“Op de korte termijn gaat er niet zoveel veranderen denk ik”, zegt Joeke Abbing van Intend Business Development. Haar adviesbureau is ook actief in het Verenigd Koninkrijk en helpt bedrijven onder andere bij het indienen van offertes voor aanbestedingen. “Cameron hoeft geen ingewikkelde coalitie te vormen. Dus dat gaat niet heel lang duren, waardoor de markt misschien plat zou komen te liggen.”

Spannendste verkiezing moet nog komen

"Maar het feit dat de Conservatieven hebben gewonnen en zij hebben gezegd dat er een referendum komt over het lidmaatschap van de Europese Unie", vervolgt Joeke Abbing, "dat zou voor ons wel erge gevolgen kunnen hebben." Een vertrek uit de EU zou volgens haar betekenen dat de handelspositie die het land nu heeft, niet meer hetzelfde zal zijn. Abbing: "Nu zijn de regels overal nog grotendeels gelijk, maar dat gaat dan waarschijnlijk veranderen. Het wordt dan een stuk minder overzichtelijk."

Whiskey-importeur Marcel Bol had liever een andere uitslag gezien. Zijn bedrijf Whiskey Import Nederland is voor ongeveer 95 procent afhankelijk van de Britse (veelal Schotse) markt en heeft juist last van het dure Britse pond. Ook het referendum dat Cameron beloofde over het Britse lidmaatschap van de EU, bedreigt zijn handel. "Op dit moment is het al lastiger om zaken te doen met het Verenigd Koninkrijk. Ze horen bij de Europese Unie, maar zijn niet echt Europees",  aldus de drankimporteur. Bol doelt op het anti-Europa sentiment dat in sommige delen van het land heerst.

Het is een punt waar alle ondernemers die Z24 sprak mee zitten: eigenlijk komt de spannendste stembusgang nog. Het referendum, dat naar alle waarschijnlijkheid in 2017 plaats gaat vinden, zou met een Brits vertrek uit de Europese Unie namelijk vergaande gevolgen kunnen hebben. Zo vindt ook Wouter den Dunk van Ed de Groot Bloemenexport. "Als zij straks een strikt ander beleid krijgen, door  bijvoorbeeld importheffingen in te voeren, dan zou dat voor ons een probleem zijn. Dan wordt handelen een stuk duurder en lastiger."

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl