De stemming van de ondernemers in de Nederlandse industrie is in april wat verslechterd.
Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.
De index waarmee het statistiekbureau het producentenvertrouwen meet, ging deze maand omlaag naar 0,3. Dat betekent dat er nog maar iets meer optimisten dan pessimisten zijn.
In maart kwam de vertrouwensindex uit op een stand van 1,1. Dat was de hoogste stand sinds de zomer van 2011.
De verslechtering in april komt vooral doordat de ondernemers wat minder positief zijn over hun voorraden. De verwachtingen over de productie in de komende drie maanden en het oordeel over de orderpositie lieten ook een kleine verslechtering zien, aldus het CBS.
De bezettingsgraad van de industrie stijgt inmiddels wel al vier kwartalen op rij. Deze maand benutte de Nederlandse industrie 80,2 procent van de beschikbare productiecapaciteit. In april vorig jaar bereikte de bezettingsgraad met 75,6 procent het laagste punt in vier jaar.
Duitse ondernemers positiever
Het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie is in april gestegen ten opzichte een maand eerder. Dat maakte het onderzoeksinstituut Ifo donderdag bekend.
De index die het vertrouwen van Duitse ondernemers meet, noteerde een stand van 111,2, tegen 110,7 een maand eerder. Economen voorspelden in doorsnee een stand van 110,4.
Duitse ondernemers zijn optimistisch omdat ze denken dat de Duitse economie de risico's van de onrust rond Oekraïne en de zwakkere groei in opkomende markten zal kunnen opvangen. Het Ifo-onderzoek wordt gehouden onder 7000 ondernemers.
Industrie en dienstensector trekt aan
Woensdag werd door onderzoeksbureau Markit nog gemeld dat de activiteit in de Duitse economie in april sterker groeit dan in maart. De sterkere groei is zowel zichtbaar in de industrie als in de dienstensector in de grootste economie van Europa.
ING-econoom Carsten Brzeski stelde in een reactie dat het Ifo-cijfer een positieve verrassing is. Volgens hem trekken Duitse ondernemers zich momenteel weinig aan van de onzekerheden rond Oekraïne en de opkomende markten.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl