De Amsterdamse investeringsmaatschappij Carbon Equity heeft 60 miljoen euro aan fondsen opgehaald bij geldschieters om te investeren in startups die zich bezig houden met klimaattechnologie. In maart dit jaar haalde de investeerder ook al 100 miljoen euro op voor groene innovaties.

De investeringsmaatschappij heeft het bedrag bijgebracht door bij zo’n 160 vermogende beleggers financiering te regelen, meldt Carbon Equity aan Business Insider Nederland. Het gaat om een zogenoemde ‘first close’ van een nieuw fonds, waarvoor het bedrijf in totaal 125 miljoen euro tot 200 miljoen euro hoopt op te halen.

Via zowel Europese als Amerikaanse private equity- en venture capitalfondsen wil de investeerder dit geld steken in minimaal 150 techbedrijven die zich bezighouden met klimaattechnologie. Volgens Carbon Equity kunnen we hierbij denken aan bedrijven die iets doen met groene waterstof, CO2-vrij cement of batterij- en eiwittechnologieën.

Onder de investeerders bevindt zich oprichter Edmond Hilhorst van Independer, die ook in maart geld inlegde. Ook ondernemers Coen van Oostrom (Edge Technologies) en Saskia Bruysten (Yunus Social Business) behoren tot de investeerders.

De grootste investering binnen de nieuwe ronde komt van een "Duitse partij", zegt CEO Jacqueline van den Ende van Carbon Equity. Meer details over specifieke investeerders mag ze niet noemen.

Carbon Equity haalde al ruim €250 miljoen op

De groene investeringsmaatschappij stelt sinds haar oprichting in 2021 al ruim 250 miljoen euro te hebben opgehaald voor klimaattechnologie. Ruim 900 geldschieters zouden dat kapitaal hebben ingelegd.

Tot dusver kregen ruim 120 techbedrijven geld uit de handen van Carbon Equity. Gezamenlijk waren deze bedrijven tot dusver goed voor 1,7 miljard euro aan omzet.

Carbon Equity haalt geld op bij vermogende particulieren, ondernemers, family offices en stichtingen. Vermogenden bezitten wereldwijd ruim 83.000 miljard dollar, bleek eerder uit onderzoek van consultancybureau Capgemini. “Als we meer van dat geld ontsluiten, kunnen we het inzetten voor de oplossing van klimaatproblemen”, zei Van den Ende afgelopen maart tegen Business Insider Nederland.

Beleggers kunnen bij Carbon Equity vanaf 50.000 euro inleggen. Eind augustus wil Van den Ende dit bedrag naar 25.000 te verlagen, laat ze aan Business Insider Nederland weten. Op die manier kunnen meer zogeheten angel investors - kleinere, particuliere investeerders - meedoen.

In maart stelde Van den Ende nog tegen Business Insider Nederland dat zij het instapbedrag al in de lente op 25.000 euro wilde hebben. Dat dit later wordt, heeft volgens haar te maken met eisen van de financiële toezichthouder AFM. "Vanuit de wetgevingskant blijkt het uitdagend te zijn om een goed product aan te bieden voor kleinere, niet-professionele investeerders. Het vereist veel research."

De investeringsmaatschappij werkt met partijen samen die investeren in startups in verschillende groeifasen. Carbon Equity werkte via deze fondsen tot dusver zowel mee aan relatief kleine investeringen van zo'n 1 miljoen euro, als aan geldrondes van honderden miljoenen.

De grootste investering waar de investeringsmaatschappij bij betrokken was, bedroeg 315 miljoen euro, zegt Van den Ende tegen Business Insider Nederland. Het ging om een deelneming in elektrolysebedrijf Sunfire in maart dit jaar.

Van de investering van 100 miljoen euro die Carbon Equity in maart ophaalde, is volgens Van den Ende al zo'n 12 procent richting startups gevloeid. Onder meer het Amerikaanse batterijrecyclebedrijf Redwood Materials en CarbonCure, een bedrijf dat CO2 opslaat in cement, ontvingen een deel van deze 100 miljoen euro.

Financieringsmarkt voor startups trekt aan

De financieringsmarkt startups lijkt weer aan te trekken. Zo haalden Nederlandse startups in het eerste kwartaal van dit jaar ruim 1 miljard euro aan investeringen op. Het ging om het hoogste bedrag in twee jaar tijd dat naar jonge groeibedrijven vloeide.

"Investeerders hadden nog best veel kapitaal op de balans staan", verklaart Van den Ende. "Waarderingen van startups zijn de afgelopen jaren naar beneden gegaan, waardoor het nu een goede tijd is om te investeren. We zitten weer in een buyersmarkt."

Toch ziet Carbon Equity dat veel fondsen nog moeite hebben om geld op te halen. "Wij zijn misschien wel een uitzondering, omdat er vanuit de markt veel vraag is naar klimaattechnologie. Bovendien bieden we klanten de mogelijkheid hun risico's te spreiden, door in verschillende fondsen te beleggen."

LEES OOK: Pensioenfonds ABP steekt €10 miljard in ‘impact’-beleggingen in Nederland, onder meer voor betaalbare huurwoningen