Investeringsplatform voor klimaattechnologie Carbon Equity haalt 105 miljoen euro op voor groene innovaties. Daarmee stelt het bedrijf nu ruim 300 miljoen euro onder beheer te hebben.

Dat meldt carbon Equity-CEO Jacqueline van den Ende aan Business Insider Nederland.

Carbon Equity krijgt zijn kapitaal uit de handen van vermogende particulieren, stichtingen en family offices. Het opgehaalde geld steken Van den Ende en haar team in verschillende duurzaamheidsfondsen van derde partijen. Het nieuwe groeigeld is afkomstig van 460 beleggers. In totaal staken 1.250 beleggers geld in carbon Equity, sinds de oprichting van het platform in 2021.

Geld naar ‘minimaal 150 klimaatinnovaties’

Het nieuwe investeringskapitaal moet via verschillende fondsen richting “minimaal 150 klimaatinnovaties” vloeien, meldt Carbon Equity. Denk hierbij aan zowel groen staal als geothermische energie en batterijen voor energieopslag.

De investering komt in een tijd waarin de groene transitie zich in een lastig parket bevindt. Zo stootten Nederlandse bedrijven afgelopen jaar voor het eerst in jaren weer meer CO2 uit.

Politiek gezien, heeft de klimaattransitie ook de wind tegen, sinds Donald Trump afgelopen november opnieuw de Amerikaanse presidentsverkiezingen won. Trump gelooft niet in klimaatverandering en trok de VS uit het Klimaatakkoord van Parijs.

"Uiteindelijk kan de politiek de richting die we opgaan niet veranderen", zegt Van den Ende, "alleen vertragen. Maar er is vertrouwen in Carbon Equity. We hebben missie-gedreven investeerders die nog meer de noodzaak zien dat tevoren. Ze blijven enthousiast over onze richting van investeren en de technologische klimaatontwikkelingen.

Het grote bedrag dat Van den Ende ophaalt voor klimaatinnovaties bevestigt "dat het momentum voor investeren in klimaattechnologie aanhoudt", zegt ze tegen Business Insider Nederland. "Het toont bovendien aan dat de energietransitie in volle gang is."

'Snellere energietransitie' door spanningen

De huidige geopolitieke spanning kunnen zelfs leiden tot een versnelling van de energietransitie, denkt Van den Ende. Dit omdat overheden meer de nadruk leggen op energiezekerheid en -onafhankelijkheid, om minder afhankelijk van andere landen te worden. Hernieuwbare energie kan daar volgens haar een grote rol bij vervullen.

De politieke tegenwind voor de klimaattransitie doet niets met de moraal van Van den Ende, zei ze afgelopen jaar tegen Business Insider Nederland. "Ik trek me niet zoveel aan van de politiek. Ik denk: dan moeten we het zelf maar doen, en met mij vele ondernemers en investeerders. Die kloppen dan weer aan bij Carbon Equity. Maar het is een valide zorg. Een deel van de jongeren gaat de straat op, maar een ander deel denkt: laat ik dan maar het maximale uit dit leven trekken en overal naartoe vliegen."

Carbon Equity investeerde tot dusver in meer dan 200 bedrijven, via 25 private fondsen van derden. Het bedrijf nam onder meer deel aan een investeringsronde van 30 miljoen euro in het Nederlandse bedrijf voor zonne-energie Soly.

LEES OOK: Nederlandse investeerder haalt €100 miljoen op voor klimaattechnologie, zoals groene waterstof en nieuwe eiwitten