De inflatie in Nederland is in september licht afgekoeld tot 3,5 procent op jaarbasis. In augustus bedroeg de gemiddelde prijsstijging van goederen en diensten 3,6 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag in een snelle raming.

De lichte daling van de inflatie kwam vooral door de ontwikkeling van de prijzen van energie (inclusief motorbrandstoffen). Die lagen in september beduidend lager dan een jaar eerder, mede door de daling van de prijzen van benzine en diesel.

Prijzen voeding en drank stijgen fors

De prijzen in de Nederlandse winkels lopen verder op. Eten, drinken en tabak zijn in september duurder geworden. De prijzen van voedingsmiddelen, dranken en tabak stegen in september met 6 procent ten opzichte van een jaar eerder, vergeleken met een prijsstijging van 5,6 procent in augustus.

De prijzen van diensten stegen iets minder hard met 5,6 procent, tegen 5,8 procent in augustus.

In juli veerde de inflatie nog op tot 3,7 procent door de ontwikkeling van de woninghuren. De huurprijzen stegen per 1 juli het sterkst in meer dan dertig jaar, volgens cijfers van het CBS. De stijging was het grootst bij sociale huurwoningen. "Hiervoor waren huurstijgingen vaak aan de lage kant door de hoge inflatie, energieprijzen en de coronaperiode, zodat lage inkomens een hogere koopkracht hadden", legde CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen eerder uit. "Dit jaar is dat anders."

De Nederlandse inflatie op basis van de Europese geharmoniseerde rekenmethode kwam in september uit op 3,3 procent, gelijk aan een maand eerder. Die rekenmethode is net iets anders dan die van het CBS. Bij de binnen de Europese Unie afgesproken methode om de inflatie te meten, wordt geen rekening gehouden met de kosten voor het wonen in een eigen woning.

LEES OOK: Blik op je Geld: goedkoper tanken, maar prijzen gas en stroom stijgen weer