De Nederlandse inflatie blijft opvallend hoog. In december bedroeg de gemiddelde stijging van prijzen van goederen en diensten 4,1 procent, vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. In november lag de inflatie op 4 procent.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een snelle raming.

Voor spaarders in Nederland is de hoge inflatie een fors nadeel. Zo ligt de hoogste variabele spaarrente bij in Nederland gevestigde banken op 2,5 procent. Bij buitenlandse banken kun je wel een iets hogere rente krijgen, maar bijvoorbeeld een spaarrekening bij broker Trade Republic – die een Europese bankvergunning heeft – biedt een rente van 3 procent.

De Nederlandse inflatie wijkt sterk af van het Europese gemiddelde. Op basis van de Europese geharmoniseerde rekenmethode steeg de Nederlandse in december naar 3,9 procent, van 3,8 procent een maand eerder. De Europese rekenmethode is iets anders dan die van het CBS. Bij de binnen de Europese Unie afgesproken methode om de inflatie te meten, wordt geen rekening gehouden met de kosten voor het wonen in een eigen woning.

Later op de dag worden ook inflatiecijfers van de eurozone gepubliceerd door statistiekbureau Eurostat. De inflatie in het eurogebied was in november nog 2,2 procent.

Doordat de inflatie in de eurozone richting het streefniveau van 2 procent beweegt, ziet de Europese Centrale Bank (ECB) ruimte om de beleidsrente te verlagen om de economie van het eurogebied te ondersteunen. In december werd de rente opnieuw met een kwart procentpunt verlaagd. Dat was de vierde renteverlaging van 2024. Naar verwachting gaat de ECB dit jaar verder met het verlagen van de rente.

Voor Nederland zijn de renteverlagingen van de ECB minder gunstig vanuit het oogpunt van inflatiebestrijding. De Nederlandsche Bank (DNB) zei vorige maand nog dat de Nederlandse inflatie de komende jaren waarschijnlijk hoger blijft dan in het eurogebied als geheel. Volgens DNB komt dat doordat de lonen hier de laatste tijd nog vrij hard omhooggaan. Ook worden de prijzen gestuwd door belastingen.

Prijzen voeding stijgen hard in Nederland

De hogere inflatie van december is mede het gevolg van iets harder gestegen prijzen van voedingsmiddelen, dranken en tabak. Dat geldt ook voor de prijzen in de dienstensector. Energie werd eveneens duurder, na een lichte daling van de energieprijzen in november. In dat cijfer zijn ook motorbrandstoffen meegenomen.

Het CBS zegt ook dat over heel 2024 een inflatie in Nederland werd gemeten van gemiddeld 3,3 procent. Dat was 3,8 procent in 2023.

LEES OOK: ECB verlaagt rente voor de vierde keer dit jaar met 0,25 procentpunt: belangrijkste rentetarief nu op 3 procent