- De Nederlandse industrie was in augustus minder bedrijvig, vanwege een zwakkere vraag en een lager aantal orders.
- Dat blijkt uit de maandelijkse inkoopmanagersindex van de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi).
- Het ging zowel om een daling van nieuwe orders, productieomvang als werkgelegenheid.
- Lees ook: Nederlandse industrie ziet terugval orders en krimp in juli
De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie is in augustus sterker gekrompen, onder druk van een zwakkere vraag en minder orders.
Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) op basis van haar maandelijkse inkoopmanagersindex. Volgens de Nevi gaat het om een duidelijke bevestiging van het einde van de korte periode van groei in het tweede kwartaal.
De vereniging zegt dat de achteruitgang wijdverbreid was en dat de dalingen van het aantal nieuwe orders, de productieomvang en de werkgelegenheid het grootst waren tot nu toe dit jaar.
De verslechtering van de bedrijfsomstandigheden heeft ook geleid tot een aanzienlijke afname van het optimisme bij de bedrijven in de Nederlandse productiesector.
De inkoopmanagersindex van Nevi, die de bedrijvigheid weerspiegelt, zakte vorige maand naar een stand van 47,7. In juli was dat nog 49,2. Bij een stand van 50 of meer is er sprake van groei, daaronder gaat het om krimp van de industriële activiteit.
Werknemers verliezen baan door minder orders
Voor de derde maand op rij was er bovendien sprake van een afnemend aantal buitenlandse orders. Hierdoor verlaagden producenten hun productievolume in augustus voor de tweede maand op rij. Voor de negentiende maand op rij daalde bovendien de hoeveelheid onvoltooid werk in de industrie.
Doordat er minder orders waren, verkleinden producenten hun personeelsbestanden voor het eerst in zeven maanden. Veelal ging het om vertrekkend personeel dat niet wordt vervangen of om automatiseringsprocessen.
Naast hun inkoopactiviteiten verminderden producenten in augustus ook hun voorraad aan materiaal. Dit deden zij met name vanwege de eigen lagere productievereisten.
De wel inkopende bedrijven hadden te kampen met langere levertijden, mogelijk vanwege transportvertragingen en verlengde trajecten van Aziatische leveranciers.
Nederlandse producenten hadden ook te kampen met een forse stijging van hun operationele kosten, veelal door hogere grondstof- en loonkosten.
Ook stegen de verkoopprijzen fors en was het zelfs de grootste stijging in bijna anderhalf jaar; bedrijven probeerden hun hogere kosten door te berekenen aan klanten.