De Britse economische crisis na het Brexit-referendum gaat vooral een grote impact hebben op de Nederlandse non-food groothandel. De val van het Britse pond maakt importen duurder voor het Verenigd Koninkrijk en dat raakt vooral minder noodzakelijke aankopen.
Dat stelt het economisch bureau van ING in een donderdag gepubliceerd rapport.
De Nederlandse groothandel wordt flink getroffen door de gevolgen van het Britse Brexit-referendum, omdat zij relatief veel zaken doet met het Verenigd Koninkrijk.
Van de Nederlandse wederuitvoer – dus spullen die na aankomst in Nederland met een kleine of geen bewerking weer worden geëxporteerd – gaat 10 procent naar de overkant van het Kanaal. Voor de groothandel is wederuitvoer naar het VK een belangrijke inkomstenbron.
Non-food
Binnen de groothandel is het vooral het non-food segment dat last krijgt van de gevolgen van het Brexit-referendum, aldus de analisten van ING.
Hierbij moet vooral gedacht worden aan artikelen als schoenen, kleding en speelgoed. "Deze producten worden minder gekocht door bedrijven en consumenten in sombere tijden. Nederland exporteert van kleding en schoenen, maar ook van een typisch wederuitvoer artikel als speelgoed gaat circa 10 procent naar het VK", zo valt te lezen in het rapport
Wel tomaten, geen Chinese barbies
Krijgen vooral de non-food artikelen en kapitaalgoederen te maken met teruglopende handelsvolumes, de groothandel in landbouwproducten zal minder te lijden hebben. De Britten blijven immers wel gewoon groenten eten.
Waar het de sierteelt betreft, verwachten de analisten van ING minder vraag in het dure segment en meer uitvoer van goedkopere soorten bloemen en planten.
Volumes omlaag, omzet omhoog
Brexit or not, voor het eerst in vier jaar neemt de omzet van de Nederlandse groothandel in 2016 weer toe met 1,5 procent, naar een niveau van om en nabij de 425 miljard euro, verwachten de analisten van ING.
Qua volume wordt voor de groothandel dit jaar wel een minder sterke groei verwacht van 2,5 procent, als gevolg van het Brexit-referendum. Dit vanwege de verwachte stagnatie van de Britse economie en de daling van het Britse pond, die importen duurder maakt voor de Britten.
De trager groeiende wereldhandel, gecombineerd met de lagere vraag vanuit het VK, impliceert volgens de analisten van ING dat prijsherstel in de groothandel uitblijft tot na 2017.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl