• Microsoft is onmisbaar voor gemeenten, maar overstappen naar een andere leverancier wordt als kostbaar en complex gezien, zo meldt Binnenlands Bestuur.
  • Gemeenten maken zich zorgen over prijsstijgingen en de Cloud Act, die Microsoft verplicht data aan de Amerikaanse overheid te verstrekken.
  • Een volwassen Europees alternatief ontbreekt, maar 37 procent van de gemeenten zou hier de voorkeur aan geven als het beschikbaar was.
  • Lees ook: Trump noemt Microsoft als koper TikTok

Nederlandse gemeenten maken zich steeds meer zorgen over de veiligheid van hun gegevens bij Microsoft, vooral nu de Verenigde Staten onder president Donald Trump een onvoorspelbare koers vaart.

Ook de stijgende kosten van de softwareleverancier baren zorgen. Een onderzoek van Binnenlands Bestuur laat zien hoe diep Microsoft verweven is met de lokale overheid en hoe moeilijk overstappen blijkt te zijn.

Microsoft is onmisbaar voor gemeenten

Uit het onderzoek blijkt dat alle ondervraagde gemeenten gebruikmaken van Microsoft-producten zoals Office 365, Teams, Azure en Windows.

Voor sommige gemeenten, zoals Den Haag, is de software zelfs een “integraal onderdeel van de bedrijfsvoering”. De populariteit van Microsoft is te danken aan de betrouwbaarheid, het brede aanbod en de goede samenwerkingsmogelijkheden. Tijdens de coronapandemie nam het gebruik verder toe en voor veel gemeenten lijkt een alternatief niet haalbaar.

Slechts 9 procent van de ondervraagde gemeenten acht een overstap naar een andere leverancier realistisch, maar erkent dat dit tijdrovend en kostbaar is.

Utrecht en Delft benadrukken dat veel applicaties afhankelijk zijn van Microsoft-software en dat de Microsoft-cloud als enige door de Rijksoverheid wordt goedgekeurd. Opensource-oplossingen zouden een alternatief kunnen zijn, maar gemeenten vrezen hoge kosten en een gebrek aan expertise. Zeewolde wijst erop dat veel IT-leveranciers exclusief Microsoft-producten ondersteunen, waardoor overstappen nauwelijks een optie is.

Voorlopig lijkt Microsoft onmisbaar binnen de gemeentelijke IT-infrastructuur, ondanks de groeiende zorgen over kosten, veiligheid en afhankelijkheid van Amerikaanse regelgeving.

Lees het hele artikel op Binnenlands Bestuur: ‘Er mag niets met Microsoft gebeuren, want dan hebben we een probleem’