• De Nederlandse gasprijs hoort tot de hoogste van 33 Europese landen, stelt vergelijkingswebsite Energievergelijk op basis van de Household Energy Price Index.
  • Alleen Zweden en Zwitserland hanteren hogere tarieven.
  • De hoge gasprijs in Nederland heeft vooral te maken met de hoge energiebelasting en btw.
  • Lees ook: Gasvoorraden Europa dalen: dat vergroot het risico van stijgende prijzen

De gasprijs voor huishoudens in Nederland was in december hoger dan in vrijwel alle andere Europese landen, op Zweden en Zwitserland na. Dat stelt vergelijkingswebsite Energievergelijk.nl op basis van de Household Energy Price Index (HEPI) van december 2024 aan de hand van energieprijzen in 33 Europese hoofdsteden.

Uit die data blijkt dat de Nederlandse gasprijs gemiddeld 17,8 cent per kilowattuur (kWh) bedraagt, inclusief netwerkkosten en belastingen. Dat is fors hoger dan in Duitsland (11,9 cent per kWh) en België (9,3 cent per kWh).

Oost-Europese landen hanteren nog lagere gasprijzen, volgens de vergelijkingswebsite omdat overheden prijsplafonds en subsidies hanteren om gas betaalbaar te houden voor huishoudens.

De Nederlandse overheid doet dat minder: de belastingdruk op gas is nergens in Europa zo hoog als in Nederland. Energiebelasting, btw, netwerkkosten en vaste leveringskosten maken gezamenlijk 51 procent van de Nederlandse gasprijs uit. Dat is veel hoger dan bijvoorbeeld Zweden (31 procent) en Duitsland (29,9 procent), stelt Energievergelijk op basis van de HEPI-data.

Elektriciteitsprijs: Nederland middenmotor in Europa

Behalve de gasprijs is de HEPI-analyse ook gebruikt om tot een Nederlandse elektriciteitsprijs te komen, en die te vergelijken met andere Europese landen. Uit die analyse blijkt dat de Nederlandse stroomprijs met gemiddeld 25,2 cent per kWh net boven het Europees gemiddelde van 23,5 cent per kWh ligt.

De stroomprijzen verschillen sterk in Europa, onder andere door overheidsbeleid, met zware subsidies in Oost-Europa en de beschikbaarheid van goedkope waterkracht in Zweden en Noorwegen. In België (37 cent per kWh) en Duitsland (40 cent per kWh) is stroom overigens gemiddeld fors duurder dan in Nederland.

Nederlandse huishoudens moeten rekening houden met een hoger energierekening in 2025, meldde Business Insider Nederland eerder al. De overheid verlaagt verschillende energiebelastingen licht, maar de netbeheerkosten gaan flink omhoog. Ook hebben diverse energieleveranciers de variabele gasprijzen verhoogd.

LEES OOK: Dit verandert er per 1 januari 2025 voor je energierekening: hogere kosten voor variabel contract gas en stroom, water duurder, energiebelasting omlaag