De Nederlandse flitshandelaar IMC Financial Markets heeft van Goldman Sachs het recht gekocht om de aangewezen ‘market maker’ te zijn in meer dan 600 fondsen met een notering op de beurs van New York.
IMC neemt ook ongeveer 15 handelaren van de Amerikaanse bank over. Dat schreef The Wall Street Journal donderdag.
Financiële details van de transactie werden niet bekendgemaakt, maar volgens ingewijden is er minder dan 30 miljoen dollar mee gemoeid. Een van de belangrijkste vereisten om een succesvolle market maker te kunnen zijn, is schaalgrootte. IMC is actief op 90 beurzen wereldwijd.
IMC was traditioneel een grote speler in de optiemarkt, maar heeft zijn positie in andere beleggingscategorieën in de loop der jaren vergroot. ,,We zijn een grote speler op de aandelenmarkt geworden”, aldus hoofd handelaar van IMC Scott Knudsen. ,,We hebben ruimte om te groeien, daar is deze aankoop onderdeel van.”
Flitshandel op de beurs
Over de rol van flitshandelaren op de beurs is overigens de nodige discussie. Zij werken met supersnelle computers die in milliseconden transacties kunnen doen.
In een recent boek, getiteld Flash Boys, betoogt de Amerikaanse best-seller auteur Michael Lewis dat de snelle computerjongens op de beurs het spel niet helemaal eerlijk spelen. Zie hier een uitgebreid tv-interview met Lewis op CBS.
Volgens Lewis gaat de flitshandel zo ver dat een gewone belegger die een beursorder inlegt, op het moment dat deze order in de wachtrij van een regulier beurssyseemt aankomt, razendsnel wordt opgepikt door computers van flitshandelaren. Die zouden vervolgens in staat zijn om extreem snel een een vergelijkbare transactie te doen op andere beurzen, voordat de order van de reguliere belegger is verwerkt. Die koopt een aandeel vervolgens tegen een fractioneel hogere prijs, wat winst oplevert voor de flitshandelaren.
De crux in dit debat ligt bij verschillen in de snelheid van (glasvezel)verbindingen die de afstand tussen computers van handelaren en ordersystemen van beurzen verbinden. Tegenover de WSJ zegt Knudsen van IMC hierover dat hij voorstander is van de lijn die de Amerikaanse beurswaakhond SEC wil volgen: het reduceren van de complexiteit van handelssystemen.
bron: ANP/Z24
lees ook
Flitshandel op de beurs: worden gewone beleggers bedonderd?
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl