Nederlandse bedrijven zetten zich schrap voor de gevolgen van de Russische boycot van hun producten.
Met name de groente- en fruitsector, de vlees- en zuivelindustrie en de transporteurs maken zich ernstige zorgen en willen dat het kabinet een steunfonds in het leven roept. Rusland publiceerde donderdag een lijst met producten die het land niet meer importeert uit de Europese Unie, de Verenigde Staten, Canada, Australië en Noorwegen.
Ook luchtvaart mogelijk getroffen
De maatregelen zijn een reactie op de sancties die het Westen tegen Rusland heeft genomen wegens de houding van het land tegenover de opstand van pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne. Ook de luchtvaart wordt mogelijk getroffen door sancties.
Volgens de Russische premier Dmitri Medvedev wordt overwogen het luchtruim boven Siberië te sluiten voor vluchten naar Azië voor luchtvaartmaatschappijen uit de EU en de VS.
Eerste experts vrijdag terug
De Nederlandse, Australische en Maleisische experts die in het oosten van Oekraïne aan het werk waren op de plek waar 3 weken geleden een Boeing van Malaysia Airlines werd neergehaald, komen de komende dagen terug naar Nederland. De eerste ploeg landt vrijdagmiddag op de vliegbasis Eindhoven.
Ze deden onderzoek vanuit een uitvalsbasis in Soledar. Die wordt ontmanteld. In Charkov blijft een klein Nederlands team achter om een eventuele hervatting van de repatriëringsmissie te coördineren. Dat zal pas kunnen als het er veilig genoeg is. Nu de bergingsmissie voorlopig is afgeblazen, heeft Oekraïne de wapenstilstand rond de rampplek opgezegd.
Persoonlijke bezittingen
Donderdagavond landt in Eindhoven een militair transportvliegtuig met persoonlijke bezittingen van de inzittenden van het neergeschoten toestel. Het zijn ongeveer tien pakketten met daarin fotoboeken, sieraden, camera’s, agenda’s, paspoorten, knuffels en koffers. De spullen zijn niet alleen verzameld door de experts, maar ook door omwonenden van de rampplek.
Australië hield donderdag een dag van nationale rouw. Bij de ramp kwamen 38 Australiërs om het leven. Zij werden ook herdacht tijdens een plechtigheid bij het nationaal historisch museum in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Ongeveer 60 mensen, onder wie Australiërs, Nederlanders, Maleisiërs, Indonesiërs en een vertegenwoordiger van de Oekraïense president, woonden de bijeenkomst bij.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl