• Er wordt veel geklaagd over het vestigingsklimaat voor bedrijven in Nederland.
  • Als je kijkt naar de concurrentiepositie van Nederlandse exportsectoren is die echter niet heel slecht, concluderen economen van Rabobank.
  • Hoewel loonstijgingen hebben gezorgd voor hogere kosten per eenheid product, ligt het gemiddelde in Nederland nog altijd lager dan in de eurozone.
  • Lees ook: Structureel hoge inflatie in Nederland is serieus gevaar voor de economie

De internationale concurrentiepositie van de Nederlandse economie is behoorlijk sterk, ondanks klachten over de vestigingsklimaat voor bedrijven in Nederland. Dat concluderen economen van Rabobank in een nieuw rapport.

Zo liggen de loonkosten in Nederlandse exportsectoren per eenheid product nog altijd fors lager dan het gemiddelde in de eurozone. Dat voordeel is behouden, ondanks de stijging van de loonkosten tussen 2015 en 2023. Wel is het zo dat Amerikaanse exporteurs gemiddeld genomen lagere loonkosten hebben per eenheid product.

“We verwachten dat de loonkosten per eenheid product in Nederland tussen 2023 en 2026 sneller stijgen dan in de eurozone. Het verschil is echter niet groot genoeg om het huidige beeld sterk te veranderen”, aldus de economen van Rabobank.

Uit de vergelijking van de economen van Rabobank blijkt dat Duitsland relatief hoge loonkosten per eenheid product heeft, terwijl het toch in staat is om een handelsoverschot te realiseren door meer te exporteren dan de importeren.

Loonkosten export: Nederland versus eurozone en VS

In de onderstaande tabel is de ontwikkeling in de loonkosten per eenheid product te zien van Nederland, de eurozone, de VS en een aantal Europese landen. De oranje lijn vertegenwoordigt Nederland, de grijze lijn de eurozone, de lichtgroene lijn Duitsland en de stippellijn de VS.

De economen van Rabobank merken wel op dat er grote verschillen zijn tussen Nederlandse sectoren, op basis van de loonkosten per eenheid product. "Ten opzichte van de eurozone hebben de sectoren handel, machinebouw en farmaceutische industrie hun concurrentievoordeel vergroot.

Sectoren zoals chemie, landbouw, vervoer en opslag, de voedingsmiddelenindustrie en ICT staan juist onder druk. Veel van deze sectoren zijn energie-intensief en hebben te lijden onder de afgelopen jaren fors gestegen energiekosten."

Sectoren die kampen met gestegen loonkosten per eenheid product, hebben vaak te maken met een relatief sterke loonstijging en een achterblijvende productiviteitsontwikkeling.

In de onderstaande tabel is te zien hoe de loonkosten per eenheid product van diverse Nederlandse bedrijfssectoren zich hebben ontwikkeld ten opzicht van het gemiddelde in de eurozone. Als sprake is van een daling (groene pijl) is Nederland relatief goedkoper geworden; bij een stijging (rode pijl) zijn sectoren relatief duurder geworden.

Relatieve ontwikkeling loonkosten per eenheid product van Nederlandse bedrijfssectoren versus gemiddelde in de eurozone

bron: Rabobank
bron: Rabobank

De onderstaande tabel maakt dezelfde vergelijking, maar dan tussen Nederland en de VS.

Relatieve ontwikkeling loonkosten per eenheid product van Nederlandse bedrijfssectoren versus gemiddelde in de VS

bron: Rabobank
bron: Rabobank

LEES OOK: Dreiging importheffingen Trump: zo belangrijk is de export van staal uit Nederland naar de VS