- Bedrijven verwachten dit jaar 6% groei in export, na een mager 2024
- Spanningen met de VS en China én personeelstekorten zorgen voor onzekerheid
- Duitsland als topbestemming wankelt door economische stagnatie
- Lees ook: Trump verlaagt importheffingen naar 10% voor landen ‘die geen tegenmaatregelen nemen’
Nederlandse exporteurs kijken met gematigd optimisme naar 2025. Ondanks geopolitieke spanningen, dreigende importheffingen van Donald Trump en een hardnekkig personeelstekort, verwachten ze dit jaar meer te gaan uitvoeren.
Gemiddeld rekenen bedrijven op een exportgroei van 6 procent, zo blijkt uit onderzoek van kredietverzekeraar Atradius en ondernemersvereniging Evofenedex onder ruim 300 exporteurs.
Vorig jaar viel de exportgroei flink tegen: waar 7 procent werd voorspeld, bleef de teller steken op 1 procent. Dit jaar liggen de verwachtingen dus hoger, maar voorzichtigheid overheerst. Slechts 43 procent van de exporteurs rekent op een omzetgroei – in eerdere jaren lag dat percentage nog rond de 50 procent. Ondertussen zag bijna 30 procent van de bedrijven hun omzet vorig jaar juist dalen.
Duitsland zakt langzaam weg als groeimotor
Twee derde van de exportomzet komt nog altijd uit de Europese Unie. Duitsland is daarbij veruit de populairste bestemming. Maar die positie wankelt. “In Duitsland is al enige tijd, in het bijzonder in de auto-industrie, sprake van economische stagnatie,” zegt Tom Kaars Sijpesteijn, directeur van Atradius. “De gevolgen hiervan worden ook voor Nederlandse exportbedrijven steeds duidelijker zichtbaar.”
Duitsland staat inmiddels al drie jaar in de top van landen met de meeste betalingsproblemen voor Nederlandse bedrijven. “Deze optelsom van ontwikkelingen kan de positie van Duitsland als onze belangrijkste exportbestemming op termijn onder druk zetten,” aldus Kaars Sijpesteijn.