De export van Duitsland is in augustus met 5,2 procent gedaald in vergelijking met een maand eerder. Dat is de sterkste krimp sinds begin 2009.

Dat blijkt uit cijfers die het Duitse federale statistiekbureau donderdag bekendmaakte.

Economen rekenden in doorsnee op een daling van de uitvoer met slechts 0,9 procent. In juli exporteerde de grootste economie van Europa nog een bijgestelde 2,2 procent meer dan in juni.

De import van Duitsland kromp in augustus met 3,1 procent. Hier werd gemiddeld een daling met 0,6 procent voorspeld. Het Duitse handelsoverschot kwam uit op 15,3 miljard euro, tegen 25 miljard euro een maand eerder.

Duitsland heeft te kampen met een afzwakkende vraag in opkomende markten zoals China. Eerder deze week bleek al dat de Duitse industriële productie en de fabrieksorders in augustus fors zijn afgenomen.

Slecht nieuws voor Nederland

De sterke daling van de Duitse export is slecht nieuws voor Nederland. Ongeveer een vijfde van de totale Nederlandse export gaat naar onze oosterburen. Bij een minder sterke vraag naar Duitse producten zal het Nederlandse bedrijfsleven daar de negatieve gevolgen van ondervinden.

Ook Japan, de derde economie van de wereld, heeft veel last van de zwakkere vraag in China en andere opkomende landen. De Japanse machineorders kelderden in augustus met 5,7 procent op maandbasis, zo werd donderdag gemeld. In juli gingen de bestellingen voor machines van Japanse makelij al met 3,6 procent onderuit.

Volkswagen en vluchtelingen serieuze bedreiging voor Duitsland

Ondanks tegenvallende berichten is er geen reden voor paniek over de Duitse economie. Het dieselschandaal rond Volkswagen en de grote toestroom aan vluchtelingen kunnen op termijn echter wel tot problemen leiden, stelde ING-econoom Carsten Brzeski donderdag.

Volkswagen is goed voor ongeveer 1,5 procent van alle banen in Duitsland en daarmee een van de belangrijkste bedrijven van het land. Een langslepend schandaal met hoge claims en boetes vormt dan ook een gevaar voor de hele Duitse economie.

Daarnaast wijst de econoom op de enorme vluchtelingenstroom richting Duitsland. De Duitse overheid heeft daar al 6 miljard euro voor opzij gezet, maar het aantal vluchtelingen is veel groter dan eerder werd gedacht. De kosten vallen daardoor zeer waarschijnlijk hoger uit, denkt Brzeski, terwijl de gevolgen voor bijvoorbeeld de arbeidsmarkt nog volledig onduidelijk zijn.

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl