De Nederlandse economie kan dit jaar per saldo op een groei van 2,1 procent uitkomen, ondanks een krimp in het eerste kwartaal.
Economen van de Rabobank voorzien een groei die in 2022 verder aantrekt en op 3,7 procent uitkomt.
De voorspellingen blijven afhankelijk van een hoop onzekerheden, met name het vaccinatietempo is bepalend voor het herstel.
Ondanks de krimp die de Nederlandse economie dit kwartaal nog meemaakt kan voor heel 2021 toch een groei van 2,1 procent uit de bus rollen. Dat voorspellen economen van de Rabobank. Vorig jaar kromp de economie als gevolg van de crisis nog met 3,8 procent.
In een prognose voorzien de economen voor 2022 een groei van 3,7 procent voor de Nederlandse economie. Rabobank benadrukt dat de prognose omgeven is met een hoop onzekerheden. Daarbij is met name het tempo van vaccineren bepalend voor het herstel, omdat de vaccinaties ook het tempo van de versoepelingen grotendeels zullen bepalen.
In de prognose rekent de bank erop dat er in de loop van volgend kwartaal geleidelijk aan meer mag. Aan het begin van het vierde kwartaal denkt Rabobank dat de economie weer volledig open kan.
Ondernemersclubs gaven al eerder aan te denken dat de economie snel weer open zou kunnen. Zij hameren daarbij op een uitgebreid testbeleid.
Dit alles zal er volgens economen van Rabobank voor zorgen dat mensen weer geld zullen gaan uitgeven, na een forse krimp in het eerste kwartaal. Wel zal de werkloosheid naar verwachting gaan stijgen wat een rem zet op de consumptie. Rabo verwacht een stijging van het werkloosheidspercentage tot 4,7 procent in de eerste helft van 2022, terwijl de werkloosheid momenteel 3,6 procent van de beroepsbevolking bedraagt.
Crisis trof sommige branches amper
De overheidsinvesteringen zullen volgens de economen van Rabobank sterk aantrekken dit jaar en volgend jaar. Verder zullen ook bedrijven het aandurven om weer investeringen te doen, afgezet tegen de krimp in investeringen van 3,8 procent vorig jaar.
Rabobank benadrukt dat de coronacrisis een aantal sectoren vorig jaar juist erg hard heeft geraakt, terwijl andere branches er relatief probleemloos doorheen rolden. In de horeca was de krimp circa 41 procent en de vervoersector zag ongeveer 16 procent van zijn productie verdampen.
Sectoren als de handel en de ICT wisten ondanks corona hun productie nog aardig op peil houden. Wel zagen we in deze sectoren grote verschillen tussen de bijbehorende deelsectoren. Binnen de handel deden de supermarkten het bijvoorbeeld erg goed, maar moesten de kledingwinkels het ontgelden.
Daarnaast zal het onder andere voor reisbureaus en de vervoerssector nog even duren voordat ze de crisis te boven zijn. Dit omdat het vervoer door de lucht en daarmee ook het toerisme sterk is afgenomen. De bouw heeft verder last van de stikstofproblemen die onder andere de afgifte van vergunningen in de weg zit. Voor dit jaar rekent Rabo in de bouw op een krimp. De grote vraag naar woningen zal de sector volgend jaar weer doen groeien.