De Nederlandse economie presteerde prima in het derde kwartaal van dit jaar. Vergeleken met een jaar eerder lag de economische groei op 2,4 procent, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekend.

Twee factoren stutten de groei: de Nederlandse consument die jaren in een depressie verkeerde, onder meer door de dip op de huizenmarkt, geeft weer geld uit. En de export presteert als vanouds sterk.

Consumenten voerden hun bestedingen met 1,7 procent op. Ze gaven vooral meer uit aan zaken als horeca en recreatie, maar kochten ook meer elektrische apparaten en auto’s. De uitvoer, die met 3 procent groeide, werd vooral geholpen doordat er meer chemische producten werden geëxporteerd, waaronder farmaceutische producten.

Vergeleken met het tweede kwartaal van dit jaar groeide de economie in het derde kwartaal met 0,7 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Daarmee groeide de economie voor tiende kwartaal op rij.

economische-groei-nl

Duitsland trager

Dat de Nederlandse economie van binnenuit steun krijgt via hogere bestedingen van huishoudens, is mede belangrijk omdat het in buurland Duitsland iets minder ging in het afgelopen kwartaal. Duitsland is veruit de belangrijkste exportmarkt voor Nederland.

De Duitse economie is in het derde kwartaal van 2016 met 0,2 procent ten opzichte van het tweede kwartaal, maakte het Duitse bureau voor de statistiek dinsdag bekend. Economen rekenden voor de afgelopen periode in doorsnee op een groei met 0,3 procent.

Banengroei in Nederland

De opleving van de binnenlandse economie in Nederland is ook zichtbaar op de arbeidsmarkt. De Nederlandse arbeidsmarkt is afgelopen maanden verder aangetrokken, waardoor er per saldo 26.000 banen bij kwamen, meldde het CBS dinsdag.

Uitzendwerk zat andermaal in de lift. In het afgelopen kwartaal steeg het aantal banen hier met 16.000. In een jaar tijd groeide het aantal uitzendkrachten met 9 procent. Ook het aantal vaste banen nam toe. Het aantal zelfstandigen nam juist af. Nog altijd is in Nederland een op de vijf werknemers eigen baas.

Er kwamen vorig kwartaal 7000 vacatures bij, terwijl het aantal werklozen met 37.000 personen daalde. Eind september waren er in Nederland 162.000 openstaande vacatures.

Het aantal vacatures in Nederland stijgt al meer dan drie jaar. Het aantal openstaande vacatures is volgens het CBS sinds de periode 2006-2008 niet zo hoog geweest. Op het hoogtepunt in 2008 waren er wel 85.000 vacatures meer dan nu.

Afgelopen kwartaal trok de werkgelegenheid in de bouw het sterkst aan. In de zorg daalde het aantal banen daarentegen. Ook in de sector cultuur en recreatie was minder werk voorhanden.

De werkloosheid daalde afgelopen kwartaal van 6,3 procent tot 5,9 procent. Zowel bij jongeren tot 25 jaar, in leeftijdscategorie 25-45 jaar als bij de 45-plussers daalde het percentage mensen dat zonder werk zat. Bij jongeren en ouderen zette de trend pas dit jaar in. Bij de middelste groep zette de daling al in 2014 in.

.