- Op de beurs handelen zonder commissies te betalen over de transactiekosten is al een tijdje in opkomst.
- De Amsterdamse cryptovermogensbeheerder AMDAX wil dit model ook toepassen op het aankopen en bewaren van bitcoins.
- Als vermogensbeheerder verdient AMDAX onder meer geld met het beheer van cryptoportefeuilles.
In de klassieke beleggingswereld is de opkomst van platforms die geen commissies rekenen voor bepaalde diensten al langer een belangrijke trend. In Nederland werkt onder meer beleggingsapp BUX deels met een zero-commission model in de applicatie BUX Zero.
Ook in de cryptowereld is er nu beweging op dit vlak. De Nederlandse cryptovermogensbeheerder AMDAX maakte woensdag bekend als eerste in Europa het aankopen en bewaren van bitcoins gratis te gaan aanbieden.
AMDAX profileert zich als vermogensbeheerder voor cryptobeleggers met een portefeuille van 25.000 euro of meer, en biedt diensten aan voor bewaar- en vermogensbeheer. De inkomsten komen onder meer uit het beheer van cryptoportefeuilles en transactiekosten voor andere cryptomunten dan de bitcoin.
“We zien in de Verenigde Staten al dat partijen op transactiekosten beginnen te concurreren. Wij besloten om die stap over te slaan en meteen naar zero fees te gaan”, zegt Lucas Wensing, directeur van AMDAX, in een persbericht over de stap om het aankopen en bewaren van bitcoins gratis te maken voor klanten.
AMDAX wil zich hiermee onderscheiden van handelsplatformen voor cryptomunten zoals Coinbase. Deze verdienen juist veel geld aan de transactiekosten die ze doorberekenen aan klanten.
Afgelopen jaar werd AMDAX door financiële toezichthouder De Nederlandsche Bank als eerste cryptobedrijf uit Nederland opgenomen in het speciale register voor dienstverleners in cryptovaluta. Dit betekent onder meer dat de toezichthouder positief is over de processen rond het controleren van de identiteit van klanten en de herkomst van geld.
“Dat wij als eerste deze registratie zouden krijgen, had ik eigenlijk niet verwacht omdat andere partijen al langer actief zijn. Maar bij deze wetgeving wordt niet alleen gekeken naar het beleid en het vermogen, maar ook de geschiktheid van het bestuur wordt beoordeeld. Ik denk dat dit lastiger is dan de meeste partijen hadden ingeschat", zei directeur Wensink hierover afgelopen jaar tegen Business Insider.
[activecampaign form=28]